Till innehållet
Nyheter

Köpuppdrag är bostadshandelns framtid i Finland


Antalet säljobjekt är nu det minsta på över 15 år i Finland. Det har redan länge funnits en skriande brist på säljobjekt på bostadsmarknaden. Antalet bostadsaffärer minskade i januari med 7,8 procent jämfört med ett år tidigare. Marknadsläget är exceptionellt svårt, eftersom det finns en stor efterfrågan på bostäder och gott om bostadsköpare runt om i Finland. I kedjan Sb-Hem letar man nu efter nya hem till kunderna med hjälp av köpuppdrag.

nainen hymyilee puhelin kädessään

– Köpuppdrag är en möjlighet för bostadsspekulanter att hitta ett nytt hem som motsvarar de egna behoven och önskemålen i det rådande marknadsläget där utbudet av objekt som säljs offentligt är alldeles för litet jämfört med efterfrågan, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.  – Köpuppdrag är en lösning i detta svåra marknadsläge där antalet säljobjekt oroväckande nog verkar fortsätta att minska.

– Även hos oss på Sb-Hem Tammerfors Aula har anskaffningen av nya säljobjekt redan en längre tid varit en stor utmaning. Det finns helt enkelt inget att sälja, även om det finns en efterfrågan och kunder, säger Johanna Peltonen, Sb-Hem-företagare i Tammerfors. 

– Köpuppdragen har ökat avsevärt i popularitet hos oss under början av året. Från början av året fram till mitten av februari i år gjorde vi hela 56 procent fler köpuppdrag än för ett år sedan. Även det vittnar om att det finns många köpare just nu, säger Peltonen.

– Fjolåret var det bästa året någonsin för bostadshandeln i Finland. Det gjordes 10 000 fler bostadsaffärer i hela landet än 2020. Normalt finns det 55 000–65 000 säljobjekt på Etuovi. Nu har antalet säljobjekt sjunkit under 40 000, säger Rantanen. 

– Samtidigt har branschen fått många fler aktörer. Enligt Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen KVKL:s uppgifter finns det 5 200 mäklare i branschen. Det är hela 20 procent fler än under tiden före coronan, år 2019. I praktiken innebär detta att det inte finns särskilt många säljobjekt per mäklare i Finland för tillfället. Det knappa utbudet gör att antalet affärer inte kan öka till samma nivå som under de första månaderna 2021.

Köpuppdrag är enkla och riskfria och därför attraktiva för bostadsköpare

– De som letar efter ett nytt hem är nu mer villiga att lämna köpuppdrag, eftersom ett köpuppdrag möjliggör att de kan hitta en bostad på den icke-offentliga bostadsmarknaden enkelt och helt riskfritt. Vid köpuppdrag letar mäklaren med hjälp av olika marknadsföringsmetoder och -kanaler aktivt efter bostäder som motsvarar kundens behov och önskemål, säger Peltonen.

– Köpuppdrag är ännu inte särskilt vanliga i Finland, men jag tror att de kommer att bli vanligare under de närmaste åren. I mäklarbranschen i framtiden kommer de mäklare som har kunder, inte de som har flest säljobjekt att vara de som lyckas, säger Rantanen. – Vår bransch förändras och utvecklas i snabb takt. För att klara sig och vara framgångsrik i branschen krävs det nya serviceprodukter och allt mer mångsidig och personlig kundservice.

– Inom vår bransch behövs det också en attitydförändring när det gäller köpuppdrag. Vårt mål är att öka köpuppdragens andel kraftigt under de närmaste åren.

För säljaren är ett köpuppdrag också ett mer enkelt och stressfritt sätt att sälja bostaden

– För att ett köpuppdrag ska lyckas krävs att mäklaren är aktiv och vidtar ett antal olika åtgärder. För att vi ska hitta de människor som överväger att sälja sin bostad i det område som vår köpuppdragskund önskar, försöker vi kontakta dem via många olika kanaler, säger Peltonen. – I det rådande marknadsläget är ett köpuppdrag också ett enklare sätt för säljaren att få sitt hem sålt. För närvarande är konkurrensen om nya säljobjekt i eftertraktade områden hård. Det innebär att du har potentiella köpare som springer runt på visning i ditt hem varje kväll. 

– Köpuppdrag är inte bindande för vare sig köparen eller säljaren. Det blir en affär endast om bådas intressen möts. Om vi inte lyckas hitta ett lämpligt hem till vår kund och det inte blir någon affär, kostar vår service ingenting för kunden. Detta kommer som en positiv överraskning för många, säger Peltonen. – Säljaren är inte heller tvungen att sälja om hen upplever att hen får ett bättre pris för sin bostad på annat håll.

– Min erfarenhet är att bostadsaffärer som sker genom köpuppdrag är de bästa affärerna. Både säljaren och köparen är alltid mycket nöjda. De har kunnat göra affären i lugn och ro, utan någon som helst brådska eller stress, säger Peltonen. 

– Det är alltid bäst att göra bostadsaffärer med en proffsig mäklare, eftersom mäklaren har ett stort ansvar vid bostadsaffärer. Om köparen och säljaren gör en affär sinsemellan sparar de visserligen in på mäklararvodet, men risken för otrevliga påföljder är mycket större i fråga om juridiska misstag eller kvalitetsmässiga fel på säljobjektet, säger Rantanen.

Ta kontakt så diskuterar vi mer om ämnet:

Jukka Rantanen
Verkställande direktör, Sb-Hem Ab
050 341 1391, jukka.rantanen@sbhem.fi(Öppnas i nytt fönster)

Johanna Peltonen
Företagare, fastighetsmäklare
Sb-Hem Tammerfors, Kangasala, Nokia Aula
0440 789 657, johanna.peltonen@spkoti.fi(Öppnas i nytt fönster)

Sb-Hem är en genuint lokal fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och som bedriver sin verksamhet på franchisingbasis. Företaget har över 80 kontor i Finland.

Muita uutisia