Till innehållet
Nyheter

En officiell konditionsklassificering av husbolag skulle minska riskerna vid bostadsköp


En stjärnklassificering av husbolag utifrån deras ekonomi, kondition och renoveringsskuld skulle göra det lättare för bostadsköpare att fatta beslut och även minska riskerna inom bostadshandeln avsevärt. Husbolagens ekonomiska uppgifter, förvaltning, långsiktiga underhållsplan, renoveringshistorik och renoveringsskuld borde också vara offentliga.

Kerrostaloja Keravan keskustassa

– En officiell klassificering av husbolagens kondition skulle hjälpa bostadsköparen att fatta ett slutgiltigt köpbeslut. Med hjälp av klassificeringen skulle det vara lätt att jämföra olika bolag sinsemellan och bedöma de ekonomiska riskerna i samband med köp och försäljning av en gammal bostad, säger Esa Jäntti, vd för Nooa Sparbank.

– En konditionsklassificering av husbolagen skulle också hjälpa mäklaren att värdera en fastighet som blir till salu, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.

– Husbolagen bör uppmuntras att öka öppenheten och transparensen. Idag har många husbolag interna webbplatser, men varför inte göra dem öppna för alla, undrar Jäntti och Rantanen.

– Vi tror att ökad öppenhet och transparens bara skulle vara bra för husbolagen och deras aktieägare i det långa loppet. Renoveringsviljan i bolagen skulle öka. Det skulle underlätta beslut om renoveringar, renoveringsskulden skulle så småningom börja minska och bolagen skulle börja ta bättre hand om fastigheterna. Detta skulle ha en direkt positiv inverkan på bostädernas värde och underlätta försäljningen.

Den långsiktiga underhållsplanen och disponentintyget berättar inte nödvändigtvis hela historien om husbolagets renoveringsskuld

– Vi understöder också en förlängning av den redogörelse för underhållsbehov som krävs av husbolagen från nuvarande fem år till tio år. Redogörelsen bör också visa de uppskattade kostnaderna för renoveringarna, säger Jäntti och Rantanen.

– Att planera stora renoveringar över en tioårsperiod och att i god tid få en uppskattning av de framtida renoveringskostnaderna skulle göra det lättare för husbolagen att bereda sig på framtida renoveringar. En tioårsplan skulle hjälpa bostadsköpare och aktieägare att planera sin ekonomi på lång sikt och göra det lättare för bankerna att bedöma utsikterna för säkerheter, säger Jäntti.

– Var och en som överväger att köpa en bostad i ett gammalt bolag bör också förstå att renoveringsskuldens storlek inte nödvändigtvis framgår av disponentintyget eller av husbolagets balansräkning och bokslut. Därför är det alltid bra att kontakta disponenten och husbolagets styrelse separat och att noggrant ta reda på husbolagets renoveringshistorik och planerade renoveringsinvesteringar.

– En smart köpare tar sig tid att i förväg ta reda på husbolagets ekonomiska situation, dess förvaltning och beslutsfattande samt eventuella aktieägartvister och rättegångar, fortsätter Rantanen. – Allt detta spelar roll inte bara för eventuella extra framtida boendekostnader, utan också för möjligheten att sälja bostaden senare och till vilket pris.

Bolagsstämman har beslutanderätt i bolaget – inte bara styrelsen eller disponenten

– Vi vill uppmuntra människor att gå med i styrelsen för sitt eget husbolag. Många är onödigt rädda för ansvaret, eftersom de allra flesta husbolag har en omfattande ansvarsförsäkring. Och du kan bara hållas personligen ansvarig om du avsiktligen har brutit mot lagar och förordningar eller på annat sätt agerat kriminellt, säger Jäntti.

– Den ekonomiska förvaltningen i ett husbolag bör inte lämnas enbart till disponenten, betonar Rantanen. – Om man inte har satsat tillräckligt på styrelsens sammansättning och verksamhet kan disponenten inte arbeta på bästa sätt för husbolaget. Det är värt att komma ihåg att disponenten arbetar för aktieägarna och utför den av bolagsstämman valda styrelsens vilja.

– Varje aktieägare bör åtminstone vara tillräckligt intresserad av att underhålla och skydda sina egna tillgångar för att delta i den årliga bolagsstämman. Den tar i genomsnitt bara två timmar per år, konstaterar Rantanen. – Bolagsstämman är den plats där du kan försvara dina egna intressen och använda din egen röst för att besluta om husbolagets angelägenheter. Om du vill minimera riskerna för din bostads värde lönar det sig att vara intresserad av och informerad om husbolagets ärenden.

– Bolagsstämmor kan verka tråkiga, men det är ändå viktigt att delta i dem för ditt eget bästa, påminner Jäntti. – Det lönar sig att aktivt övervaka värdet på och utvecklingen av dina personliga tillgångar, oavsett om det handlar om en placeringsbostad eller ditt eget hem.

Muita uutisia