Till innehållet
Nyheter

När är det rätt tid att sälja bostaden? Vänta inte tills äppelträden blommar.


Inom bostadshandeln behövs det objekt som kan säljas året om. Om du överväger att byta bostad, fråga råd av en professionell fastighetsmäklare.

Kerrostalot ylhäältä päin

Om det inte finns mjölk i mjölkaffären, har den inga kunder. Samma sak kan också tänkas gälla bostadsmarknaden: om det inte finns objekt att förmedla, finns det ingen bostadshandel. Bostadshandeln sker året om, eftersom den bygger på människors behov. Livet förändras och då kan ett bostadsbyte bli aktuellt – oavsett årstiden. ”Om du överväger att sälja din bostad, är det inte värt att vänta på snöfria tider. Det lönar sig att sälja bostaden när det finns ett behov av det”, säger Markus Itkonen, Sb-Hem-företagare.

Det nya året har varit livligare än slutet av förra året. Signalerna är goda inför detta år och köparna är aktiva. ”Den som överväger att sälja sin bostad kanske väntar tills äppelträden blommar, trots att det lönar sig att börja sälja i god tid”, konstaterar Pipsa Sarin, specialist vid Sb-Hem-kedjan.

Fler aktiva kunder

Under senare tid har bostadsvisningarna i Tammerfors och huvudstadsregionen haft fler besökare. ”Det finns många små bostäder på marknaden. Det är bra för dem som köper sin första bostad. Köparna hinner jämföra och titta – man behöver inte ha kapplöpning efter bostäderna”, säger Sarin.

De som har för avsikt att byta bostad följer med nyheterna och funderar på energilösningar och räntor, men situationen har så småningom lugnat ner sig. ”Till exempel har köpare varit rädda för att köpa eluppvärmda hus på grund av energikostnaderna. Lyckligtvis förväntas elpriset sjunka till en rimlig nivå inom den närmaste framtiden och samtidigt förväntas oron upphöra”, säger Pipsa Sarin.

Markus Itkonen, Sb-Hem-företagare i Joensuu och Kuopioregionen, konstaterar detsamma och fortsätter:
”Den som byter bostad kanske undrar om man får samma pris nu som för ett år sedan, men mellanskillnaden ändras inte om man flyttar inom samma marknadsområde. Annat är det om man byter från ett billigare område t.ex. till Helsingfors”, säger Itkonen.

Fastighetsmäklaren känner till marknaden och priserna

När behovet av bostadsbyte slår till är en professionell fastighetsmäklare till värdefull hjälp. Mäklaren känner till området och marknadsläget och kan ge säljaren tips. ”Fastighetsmäklaren kan till exempel ge dig tips om hur du kan framhäva det bästa med ditt hem med tanke på försäljningen. Bostadshandel med en mäklare är också trygg”, säger Pipsa Sarin.

Fastighetsmäklaren vill också att säljaren ska få det bästa marknadspriset för sitt hem. Den egna bostaden är ofta en persons största enskilda egendom. ”Om det finns färre objekt på marknaden framhävs fastighetsmäklarens yrkesskicklighet. Mäklaren använder sina egna nätverk och försöker hitta rätt köpare för objektet”, säger Markus Itkonen.

De som säljer sin bostad på egen hand snubblar ofta på en sak – prissättningen. ”Ett proffs känner till prisnivån. De som själva säljer sin bostad prissätter ofta bostaden överoptimistiskt”, säger Sarin. Undrar du om ditt hem är i skick att säljas? En fastighetsmäklare är bra på att bedöma om hemmet behöver stajling, uppfiffning eller renovering. ”Målet är att kunden ska få det bästa marknadspriset för det objekt som säljs. Stajling kan hjälpa till med försäljningen, men ibland räcker det med att städa ordentligt eller bara tvätta badrummet effektivt”, säger Sarin.

Bra bilder på objektet gör bostadshandeln smidigare. ”På foton syns det ibland att bostaden är full av prylar. Det är bättre att det syns färre saker på bilderna och att det allmänna intrycket är prydligt”, säger Itkonen.

Var finns det objekt till salu?

Fastighetsmäklare förväntar sig inte att objekt ska falla ner från himlen. Det krävs mycket arbete och man måste vara aktiv. ”I omkring 20 år har jag utbildat fastighetsmäklare och jag betonar alltid att det måste finnas något att göra, att detta är en livsstil. Telefonen är ett viktigt verktyg för mäklaren”, berättar Pipsa Sarin.

På bostadsvisningarna möter mäklaren också många kunder och knyter kontakter med dem. ”Fastighetsförmedling bygger på förtroende mellan mäklaren och kunden. Ibland kan en bostadsaffär utan mäklare bli kostsam för den som byter bostad och därför rekommenderar jag att man anlitar ett proffs för bostadshandeln”, säger Markus Itkonen.

Kontakta oss när det blir aktuellt att köpa bostad. Våra professionella mäklare hjälper dig med allt som rör försäljningen av en bostad.

Muita uutisia