De regionala skillnaderna på bostadsmarknaden tilltar återigen i Finland
Kriget i Ukraina och spridningseffekterna av det, det dramatiskt förändrade ränteläget och de allt mer dystra ekonomiska utsikterna har påverkat bostadsmarknaden i olika områden i Finland på olika sätt. De regionala skillnaderna har återigen börjat öka från coronaåren, då bostadsaffärer gjordes i rekordtakt över hela Finland – även utanför städer och tillväxtcentrum.
– Läget på bostadsmarknaden i Finland är fortsatt bra, även om handeln har avtagit i så gott som hela Finland jämfört med den livliga handeln under början av året. Det finns ändå ingen anledning att deppa, bostadshandeln har inte stannat upp och håller inte heller på att göra det någonstans i Finland, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.
– Det görs bostadsaffärer hela tiden över hela Finland. Även bostädernas prisutveckling har förblivit positiv i Finland. I fortsättningen kommer prisutvecklingen att bli måttligare och en liten nedgång är också möjlig, men det finns inget som tyder på ett prisras.
– Även de regionala skillnaderna har börjat tillta igen. Under coronatiden avtog de regionala skillnaderna på bostadsmarknaden och handeln var livlig också utanför stora städer och tillväxtcentrum. Nu finns det även skillnader mellan olika städer. Till exempel i Uleåborg och Jyväskylä har handeln med begagnade bostäder flutit på i jämn takt fram till nu, och det finns inga tecken på någon större förändring under slutet av året heller. I båda städerna har antalet bostadsaffärer sjunkit betydligt mindre än i huvudstadsregionen och på bostadsmarknaden i genomsnitt.
Trenderna på bostadsmarknaden varierar – nu bromsar eluppvärmning upp försäljningen
– För närvarade är det en utmaning att prissätta och sälja större enfamiljshus med eluppvärmning. Det stigande elpriset och uppvärmningskostnaderna under den kommande vintern avskräcker många som letar efter ett enfamiljshus, även om huset i övrigt skulle motsvara alla önskemål och behov, säger Rantanen.
– Det är dock bra att komma ihåg att köpet av ett eget hem alltid är en långsiktig anskaffning för många år framöver. Därför bör du inte stirra dig blind på de ekonomiska utsikterna, elpriset eller räntenivån just nu eller på vad de förväntas vara om en månad eller om ett halvår. När du överväger att sälja eller köpa en bostad är det bäst att blicka långt framåt, och inte fatta beslut utifrån de kortsiktiga utsikterna.
– Räntorna hinner också ändras många gånger om du köper en bostad och tar ett bolån på 20 år, säger Henna Mikkonen, chefsekonom inom Sparbanksgruppen.
– Ränteläget har på kort tid förändrats dramatiskt, och de ekonomiska utsikterna rent generellt är nu sämre än väntat. Vi går mot en sannolikt relativt kortvarig nedgång. Det finns dock inget som tyder på en stor ekonomisk kris, kraftig nedgång i sysselsättningen eller lågkonjunktur. Därför kan även läget på bostadsmarknaden återhämta sig relativt snabbt, säger Mikkonen.
– För närvarande är förväntningarna på marknaden att räntorna kommer att stiga ytterligare ungefär 1 procent. Det innebär att räntenivån för nya bolån sannolikt kommer att ligga på omkring 3–4 procent. Betalningsförmågan hos dem som har bolån bör klara en ränteuppgång, eftersom bankerna alltid stresstestar sina bolånekunders betalningsförmåga enligt en referensränta på 6 procent.
– Jag är övertygad om att tillgången på el och elpriset kommer att stabilisera sig på en betydligt mer rimlig nivå under nästa år och att driftskostnaderna för eluppvärmda hus kommer att sjuka i framtiden, säger Rantanen. – Nu kan det gå att få eluppvärmda enfamiljshus till ett rimligt pris och köparen kan göra en bra affär, även med tanke på husets framtida värdeökning. Trenderna kommer och går på bostadsmarknaden, och därför kan det mycket väl hända att eluppvärmning blir populärt igen i framtiden. Köparens marknad varar aldrig för evigt på bostadsmarknaden, utan situationen förändras alltid.
– Vid köp av bostäder och enfamiljshus styrs köparens beslut så gott som alltid av tillgången på pengar, dvs. hur mycket köparen har råd med i sin ekonomiska situation. Den som med en budget på 150 000 euro letar efter ett enfamiljshus går aldrig med seriösa avsikter och tittar på ett hus som värms upp med jordvärme och solceller och som kostar 300 000 euro. Däremot ser jag det som sannolikt att köparen köper ett eluppvärmt hus för 150 000 euro och börjar planera en energirenovering och att spara ihop till den genast efter köpet.
– Om du nu har ett behov av att köpa eller sälja en bostad lönar det sig inte att vänta på bättre tider eller sjunkande räntor eller priser. Nu är ett lika bra tillfälle som något att byta bostad, betonar Rantanen.
– Den gamla börsvisdomen gäller även bostadshandeln. När det går dåligt på börsen och kurserna är låga ska du köpa – och tvärtom. Du gör de bästa affärerna om du säljer när alla andra köper och inte köper när också alla andra köper.
Kontakta oss om du vill diskutera läget på bostadsmarknaden i Finland mer ingående:
Jukka Rantanen
Verkställande direktör, Sb-Hem Ab
050 341 1391, jukka.rantanen@sbhem.fi(Öppnas i nytt fönster)
Henna Mikkonen
Chefsekonom, Sparbanksgruppen
040 564 7918, henna.mikkonen@sparbanken.fi(Öppnas i nytt fönster)
Sb-Hem är en genuint lokal fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och som bedriver sin verksamhet på franchisingbasis. Företaget har över 80 kontor i Finland.