Det är viktigt att bevara värdet på den egna bostaden eller fastigheten även i kristider
Även i ett svårt ekonomiskt läge är det viktigt att den som äger sin egen bostad eller är bostadsinvesterare sköter om aktiebostadens eller fastighetens skick. Att ständigt skjuta upp nödvändiga reparationer, öka renoveringsskulden eller spara på fel saker i boendet kan förstöra bostadens värde. Nu lönar det sig åtminstone att börja förbereda framtida renoveringar och spara inför dem.
– Energikostnaderna och räntorna som stigit kraftigt på kort tid har redan lett till betalningssvårigheter för många husbolag och hushåll i huvudstadsregionen och fått dem att överväga hur de ska klara av de kostnader som redan stigit och fortsätter att stiga. I och med de stigande priserna har bilden av den egna ekonomin förändrats även för många välbärgade, säger Esa Jäntti, verkställande direktör vid Nooa Sparbank(Du dirigeras till en annan tjänst).
– I Helsingfors och hela huvudstadsregionen har man under de senaste åren köpt många dyra bostäder under antagandet att nollräntetiden kommer att fortsätta. Folk har tagit stora bostadslån, oavsett ålder. Nu när räntekurvan pekar vertikalt uppåt och något slut på räntehöjningarna ännu inte finns i sikte, har säkert många redan varit tvungna att överväga att byta bostad mot en mindre och billigare, fortsätter Jukka Rantanen, verkställande direktör för Sb-Hem.
– Senast då borde larmklockorna ringa, när det är svårt att klara av boendekostnaderna och de dagliga utgifterna och man är tvungen att låna för dessa, oavsett om man bor i ägar- eller hyresbostad. Senast då borde man kontakta sin egen bank och noggrant gå igenom alla alternativ som står till buds med en expert för att balansera den egna ekonomin och till exempel klara av de stigande låneskötselkostnaderna, säger Jäntti. – Fasta räntor och räntekorridoren har igen börjat öka i popularitet, åtminstone hos oss på Nooa Sparbank. Efterfrågan på dessa är åter stor.
– Man kan alltid förhandla med banken om lånets struktur och villkor, återbetalningstider och amorteringsfrihet. Det lönar sig till exempel att utnyttja amorteringsfrihet för att spara ihop till renoveringskostnader, samla ihop till en ekonomisk buffert eller finansiera en energirenovering. Ju längre fram renoveringarna flyttas, desto dyrare blir de. Alltför ofta beslutar man sig tyvärr för att börja renovera först när det är för sent för att t.ex. få finansiering.
– Att försumma underhållet av en bostad eller en fastighet är definitivt fel ställe att spara. För de flesta finländare är bostaden den största tillgången. Därför bör bostadens skick och säkerhetsvärde alltid säkerställas i alla situationer, säger Rantanen vidare. – Att sänka inomhustemperaturen i ett hus till under tio grader leder sannolikt endast till ytterligare avsevärd skada på den egna ekonomin. Fuktigheten kan förstöra husets konstruktioner och dess värde mycket snabbt.
Det är tyst på investeringsbostadsmarknaden just nu
– Det har lugnat ner sig betydligt på bostadsmarknaden i huvudstadsregionen. Bostadsköp görs dock fortfarande hela tiden, och handeln har ingalunda stannat av. Bostäder i familjestorlek och energieffektiva enfamiljshus intresserar och säljer fortfarande, säger Rantanen. – Ett enfamiljshus är attraktivt för många, nu även därför att det är betydligt svårare att påverka boendekostnaderna som enskild delägare i ett husbolag än om man bor i ett enfamiljshus. Var och en som överväger att byta eller köpa bostad bör nu ur sitt eget perspektiv fundera över vad han eller hon själv vill kunna påverka i fråga om boende och kostnader. Detta har stor betydelse för valet av boendeform, storleken på bostaden och dess skick.
– Läget på bostadsmarknaden i huvudstadsregionen erbjuder också goda möjligheter för förstabostadsköpare som söker efter en- eller tvårummare. Utbudet är betydligt bättre än förra året, och man behöver inte konkurrera med investerarna om bostäder. Det är bara bra om man inte snabbt behöver fatta ett köpbeslut på visningen, utan att först noggrant ha tagit del av dokument om bostaden och bolaget.
Enligt Rantanen är det möjligt att fler små bostäder som ägs av investerare kommer till försäljning under de kommande månaderna.
– De investerare som köpt bostäder med hävstång är i en synnerligen svår situation. I många nya husbolag har amorteringsfriheten nyligen upphört eller håller på att upphöra, och de månatliga finansieringsvederlagen höjs kraftigt. Många bolag har också redan varit tvungna att höja skötselvederlagen med upp till tiotals procent. Många investerare kan därför snart befinna sig i en situation där de inte får någon avkastning från sin investeringsbostad, utan i stället måste betala för att äga bostaden.
– I nuläget är det exceptionellt svårt att ge investeringsråd. Bostadssparande är alltid säkert och förnuftigt, även i denna marknadssituation, om den egna ekonomin tillåter detta, säger Jäntti.
Den övre åldersgränsen för att börja BSP-spara höjs till 44 år
– Villkoren för BSP-lån ändras i början av nästa år. I framtiden kan en 15–44-åring öppna ett BSP-konto, och även en person över 40 år kan få BSP-lån vid köp av första bostad, om personen har sparat minst 10 procent av bostadens anskaffningspris på sitt BSP-konto. Det går även att använda två BSP-lån för att köpa en gemensam bostad, vilket underlättar eftersom lånets maximala belopp ökar, säger Jäntti.
– Betydelsen av att spara pengar och ta hand om den egna ekonomin och betalningsförmågan kan nu inte betonas för mycket. Boendebeslut bör fattas utifrån den egna ekonomiska situationen, inkomsterna och betalningsförmågan och genom att förutse framtida kostnader och förbereda sig inför dem. Var och en borde ha minst två månaders lön på sitt konto för dåliga tider och oväntade utgifter.
Ta kontakt så diskuterar vi mer:
Yhteystietokortti
Jukka Rantanen
Verkställande direktör, Sb-Hem Ab
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi