Till innehållet
Nyheter

En investeringsbostad ger företagaren trygghet


Laura Syrjälä (41) är företagare inom kommunikationsbranschen och hade drömt om en bostadsinvestering under en längre tid. Tanken på en långsiktig investering, som också skulle skapa trygghet inför pensionen, fick Laura att ta tag i saken. Hon sökte efter en investeringsbostad i sin hemort Vichtis, närmare bestämt i Nummela.

Nainen nojaa kävelykadun kaiteeseen ja hymyilee

”Nummela verkade vara den naturliga lösningen, eftersom jag behövde en egen enrummare genast och den senare också skulle kunna vara lämplig som första bostad för familjens barn”, säger Laura om bakgrunden. Med hjälp av Sb-Hems mäklare och Sparbankens finansiella tjänster i Nummela blev drömmarna om en bostadsinvestering verklighet.

Ett enrummare är lätt att hyra ut

Laura hade länge tänkt att en bostad skulle vara ett bra och långsiktigt investeringsobjekt. Hon har tidigare investerat i fonder och aktier, men hade ännu inte hittat något lämpligt objekt för bostadsinvestering. Hon hade dock tydliga kriterier för en investeringsbostad: Lauras mål var att hitta en enrummare med vettig planlösning i Nummela för en budget på mindre än 100 000 euro. Nummela är ett attraktivt område och det finns inte många enrummare att hyra, och därför är ett sådant objekt den bästa lösningen för långtidsuthyrning.

Ett lämpligt objekt fanns i ett idylliskt tvåvåningshus i den gamla delen av Nummela och förmedlades av Janne Björn på Sb-Hem Nummela. Enrummaren är mycket rymlig och objektet var speciellt tack vare att den har ett separat kök och en sovalkov. Mäklaren Janne Björn kunde berätta att en sådan rumslösning är sällsynt i dag och kunde vara ett trumfkort på hyresmarknaden. Dessutom var objektet renoverat med god smak: Laura tyckte särskilt mycket om en av renoveringslösningarna – bänkskivorna i köket och badrummet är i trä.

”Det är lätt att hyra ut en etta, eftersom utbudet är mycket litet i Vichtis. När man skaffar en investeringsbostad är det viktigt att bostaden har ett bra läge och att den är i gott skick”, säger Janne.

Sparbanken hade en lämplig finansieringslösning

När Laura hade lagt ett köpeanbud, hänvisade Janne henne till Ekonomistunden(Du dirigeras till en annan tjänst) på Sparbanken där man kartlade Lauras nuvarande ekonomiska situation och sökte fram en lämplig finansieringslösning för henne. Tack vare den omfattande kartläggningen av ekonomin fick Laura större förtroende för en framtida affär och för att hennes dröm om en bostadsinvestering skulle bli verklighet.

Laura beslutade att använda Garantias lånegaranti för den egna finansieringsandelen. Om egna och externa säkerheter inte räcker till för att täcka det ansökta lånebeloppet eller om man inte vill använda en extern säkerhet, är Garantias lånegaranti ett bra alternativ.

”Jag var glad över att Sparbanken föreslog Garantias lånegaranti för den egna finansieringsandelen. Det är tack vare det som jag nu är bostadsinvesterare”, säger Laura.

Laura berömmer Sb-Hem Nummelas fastighetsmäklare Janne Björn, som var empatisk och sakkunnig som mäklare. Han gav sitt stöd vid köpbeslutet och lyfte fram bostadens funktionella sidor. Janne hjälpte till med finansieringsarrangemangen, så att affären gick smidigt.

”Samarbetet med Sparbanken underlättar bostadsköpen. Västra Nylands Sparbank och Sb-Hem Nummela finns i samma lokaler, och tack vare det är kommunikationen smidig mellan banken och mäklaren”, påminner Janne.

Mångsidiga spar- och investeringsinstrument

När köpeanbudet på bostaden godkänts och affären var klar, bodde Laura själv i bostaden i tre månader. Därefter hyrde hon ut bostaden och hittade en hyresgäst inom en vecka.

”För mig är det viktigt med flera investeringsinstrument. Jag vill inte bara omfattas av FöPL-pensionsskyddet när jag går i pension. FöPL är en försäkring, inte en investering: därför lönar det sig att investera i sin egen framtid med hjälp av olika instrument”, säger Laura.

En månad efter köpet av den första investeringsbostaden gjorde Laura ett köpeanbud på en annan investeringsbostad i Borgå.

“Det finns alltid en efterfrågan på små bostäder, för såväl korttids- som långtidsuthyrning”, säger Laura och uppmuntrar dem som är intresserade av bostadsinvesteringar att modigt ta del av utbudet och finansieringslösningarna.

Muita uutisia