Till innehållet
Nyheter

Skogen ger möjlighet till plantgärningar


SB-Hem Skog hjälpte 4H-förbundet att hitta en lämplig fastighet att plantera skog på för Taimiteko-verksamheten. Taimiteko är en konkret åtgärd från 4H-förbundet för att kompensera koldioxidutsläppen. Målet är att plantera 10 000 hektar ny skog fram till år 2030.

Hymyilevä nainen pitää kasveja kädessään

Genom Taimiteko kompenseras både koldioxidutsläpp från företagsverksamhet och från privatpersoners vardag genom att öka antalet kolsänkor i Finland. Plantorna planteras av finska ungdomar som sysselsätts av 4H-föreningar(Du dirigeras till en annan tjänst) runt om i Finland.

”Sp-Hemma har förbundit sig att donera trädplantor för bostadsaffärer till Taimiteko, och genom skogsfastigheten kunde vi hjälpa 4H-förbundet att hitta ny areal för att plantera skog”, berättar Veli-Pekka Mattila från Sb-Hem Skog.

”Det kommer sällan fastigheter till försäljning som lämpar sig för beskogning och där det finns tillräckligt med odlingsutrymme. När ett lämpligt pris möter möjligheten till beskogning slår vi till. För Taimiteko behöver vi 100 hektar odlingsmark per år”, säger Tomi Alakoski, verkställande direktör för 4H-förbundet.

neljä ihmistä kokouspöydän ääressä
I bilden: från vänster: Kirsi Korpaeus 4H-Föreningars administrativ- och ekonomidirektör, Tomi Alakoski 4H-Föreningars verkställande direktör, Erkki Hakala säljare ja Veli-Pekka Mattila Sb-Hem Skog.

Beskogning sysselsätter unga

Sb-Hem Skogs skogsexpert Veli-Pekka Mattila skapade kontakten mellan säljaren och köparen, och en gammal torvåker på 40 hektar i Pudasjärvi fick bättre användning.

”Jag fick ett tips från min kollega Jussi Salomäki om att 4H-förbundet kunde vara intresserat av en skogsfastighet som kunde beskogas genom Taimiteko”, säger Mattila. 

”Efter några telefonsamtal besökte 4H-förbundet området för att granska dess lämplighet för att odla trädplantor. Offerten kom snabbt och säljaren Erkki Hakala prutade lite efter att ha hört om fastighetens fortsatta användning”, säger Mattila.

4H-förbundet vill beskoga markområden som är lämpliga för beskogning. De lokala 4H-föreningarna sysselsätter i sin tur ungdomar. Över 40 000 trädplantor kan planteras på området, vilket sysselsätter ett dussin ungdomar under sommaren 2023 och 2024.

”Oron för klimatförändringen berör särskilt ungdomar. Om inget görs kommer de unga att drabbas hårdast av förändringarna i framtiden. Taimiteko kopplar sysselsättningen av unga till bromsandet av klimatförändringen. Det är bra att så många företag och privatpersoner har gått med i Taimiteko-verksamheten”, säger Alakoski.

Stor efterfrågan på skogsfastigheter

Typiska kunder är äldre jordägare utan unga släktingar som skulle vilja äga skog. En finländare säljer motvilligt skog, att äga skog är en känslomässig sak. Köparna är också allt oftare olika skogsfonder, säger Mattila. 

Muita uutisia