Bra tid att byta bostad
”De växande energikostnaderna och inflationen ökar priserna och bostadsbytarna är försiktiga”, säger Jukka Rantanen, VD för Sb-Hem. Det finns en väntande stämning på bostadsmarknaden, men man förlorar inte på att byta även om priserna är låga.
”Det du förlorar på försäljningen vinner du på köpet”, sammanfattar Rantanen.
Mellanskillnaden avgör
Marknadsläget växlar alltid och utgör inget hinder för försäljningen. Det är nämligen mellanskillnaden som avgör, och det här gäller såväl försäljningsobjekt som objekt som köps: om priset på den egna bostaden har sjunkit har också priset på den köpta bostaden sjunkit.
”Ännu ett tag sedan var det skriande brist på försäljningsobjekt, men nu börjar det finnas mer alternativ. Framför allt har utbudet av små bostäder ökat, och objekten köps inte lika kraftigt upp av investerare som för några år sedan”, säger Rantanen.
I fjol gjordes ett rekordantal bostadsköp, vilket ledde till ett överutbud av hyresbostäder. Bostadsinvesterarna är nu försiktiga, då skötselvederlagen stiger, liksom även räntorna på lånen. Nu är läget dock gynnsamt även för bostadsinvesterare, då det finns ett bra utbud av mindre bostäder.
”I läget där man köper bostaden brukar man göra det bästa bostadsköpet: en långsiktig placeringsbostad är också det produktivaste alternativet”, påminner Rantanen.
Bra läge att sälja
Rantanen påminner om att en rätt prissatt bostad nog blir såld. Även om priserna har sjunkit var utgångsläget ganska högt.
”Vare sig det är någon som byter bostad, en investerare eller arvingar som säljer är det ännu en bra tidpunkt att sälja, då utbudet ännu inte nått toppen. Exempelvis söker folk fortfarande mest stora familjebostäder”, säger Rantanen.
Statistiken från Etuovi- och Oikotie-portalerna visar att tre- och fyrarummare söks mest och att de går snabbt åt. Det finns också gott om små bostäder, särskilt för dem som köper sin första bostad. Bostäder anses också vara ett bra placeringsobjekt; det finns förmögenhet i Finland och hushållen har sparat pengar. Det här syns på inkomstutvecklingen och beskattningsutfallet, som är större än året innan.
Efterfrågan motsvarar utbudet
Antalet nya osålda bostäder har inte ökat, utan efterfrågan motsvarar utbudet. Byggnadsföretagen har minskat antalet nya objekt, men det beror också på ökade materialpriser.
”Byggnadsmaterialen har blivit dyrare och priserna på objekt som redan håller på att färdigställas har ökat. Å sin sida behöver nybyggen inga reparationer på flera år”, säger Rantanen. För gamla bostäder är det just nu avgörande hur väl husbolagen har skötts. Om det har uppstått eftersatt underhåll kan en grundrenovering avsevärt öka boendekostnaderna.
”I fråga om gamla bostäder rekommenderar jag att man gör sig förtrogen med reparationer och renoveringar samt uppmärksamma bostadens energilösningar. De har stor betydelse för boendeutgifterna, vilket bidrar till köpbeslutet”, säger Rantanen.