Till innehållet
Nyheter

Även en lättare ytrenovering förbättrar säljbarheten av en gammal bostad


Rengöring av spår av boende och slitage på ytor och kosmetiska ytrenoveringar förbättrar säljbarheten och uthyrbarheten av en gammal bostad. De kan också påverka priset på bostaden. Om man däremot låter utföra omfattande köks- och badrumsrenoveringar eller förnyar hela bostaden innan man lägger ut den på försäljning garanterar det inte ett bättre pris i det rådande marknadsläget.

Nainen maalaa seinää siniseksi

– Det är klart att bostadens allmänna utseende och det första intryck den gör har betydelse för den potentiella köparens eller hyresgästens intresse för bostaden. Det allmänna intrycket har särskilt stor betydelse för bostadstyper med stort utbud. Till exempel i Helsingfors finns det för närvarande ett stort antal små bostäder som kan säljas och hyras ut, säger Tommi Grönlund, affärsdirektör för Nooa Sparbank.

– Naturligtvis väljer de som söker nytt hem mer sannolikt en bostad som man tydligt har tagit hand om och som är i ordning för inflyttning. Särskilt då det ofta inte finns någon stor skillnad mellan begärda försäljnings- och hyrespriser på bostäder i olika skick.

– I Helsingfors erbjuds så kallade värdebostäder vars ägare i flera år eller till och med årtionden har försummat underhållet av bostäderna. Det finns också relativt nya bostäder som är bebodda och som nästan kräver totalrenovering efter tio år. Att man inte bryr sig att ta hand om sin egendom är förbluffande, säger Jukka Rantanen, VD för Sb-Hem.

– Att reparera spåren efter boende, grundligt rengöra alla ytorna och möblerna i bostaden och till exempel måla väggar med jämna mellanrum är inte dyrt och man behöver inte anställa ett proffs för det arbetet. Små kosmetiska förbättringsarbeten, t.ex. målning av ytor, tapetsering eller till och med installation av ett nytt laminat, kan många av oss göra själva, och de kan också påverka priset på lägenheten.

– Det är dock bra att komma ihåg att det strider mot lagen om bostadsköp att gömma gamla vattenskadespår eller fel i konstruktioner under nya ytor vid försäljning och låta bli att berätta om sådana kända fel. Säljaren kan ställas till svars för dem, betonar Rantanen.

I det nuvarande marknadsläget förlorar säljaren pengar på att låta utföra en stor renovering.

– Om säljaren har en ekonomisk möjlighet att göra eller låta göra en helrenovering i sin bostad före köpet, så är nog en helt renoverad bostad i samma skick som en ny bostad alltid intressant för köpare. Men jag tror inte att säljaren kan tjäna på en renovering i marknadssituationen just nu. Nu är det svårt för säljaren att tjäna tillbaka de pengar som går åt till renoveringen, säger Rantanen.

– Min egen uppfattning är att det nu bara lönar sig att göra sådana mindre renoveringar av ytorna som bidrar till det första intrycket man får av lägenheten om man söker ett ägar- eller hyresbostad. Det är bra att komma ihåg att människor alltid observerar lägenheten med alla sina sinnen. Därför har lägenhetens vägg-, tak- och golvytor, renlighet och till och med doft en stor betydelse.

– Vissa av våra kunder verkar leta efter just objekt som ska renoveras. Ibland känns det som om bostäder i original och anspråkslöst skick nästan var lättare att sälja. Tyvärr är objekt i dåligt skick som kräver stora och dyra renoveringar utmanande för banken i denna marknadssituation ur finans- och säkerhetsvärdesynpunkten, säger Grönlund.

– Ingen vet med säkerhet vilken nivå räntorna kommer att ligga på och vad som kommer att hända med priserna på bostäderna. Det finns fortfarande väldigt många ovisshetsfaktorer som direkt påverkar bostadsmarknaden. Hittills har ju ECB antytt att man kommer att fortsätta att höja räntorna.

Det verkar som om populariteten av hyresboendet ökade i huvudstadsregionen

– Marknaden är nu ganska oförutsägbar och därför är människor som planerar att köpa eller byta hem förståeligt nog försiktiga när det gäller köpbeslut. Många förstabostadsköpare vågar inte heller fatta köpbeslut, trots att marknadssituationen är gynnsam för dem. En annan ny sak är att många familjer nu tillfälligt flyttar in i en hyresbostad efter att ha sålt sin tidigare lägenhet.

– Man vill följa utvecklingen av priserna innan man bestämmer sig för att köpa nästa bostad. Så länge räntorna stiger sjunker också bostadspriserna. Å andra sidan ökar också lånekostnaderna, vilket för många bostadsköpare innebär ett köpbeslut om en bostad som är förmånligare än planerat, säger Grönlund.

– Många hyresvärdar har underlättat hyresvillkoren för sina bostäder, t.ex. genom att avstå från avtal för viss tid, eftersom de eliminerar en del av hyresgästkandidaterna. Nu finns det fler bostäder att hyra även i huvudstadsregionen där hyresgästen inte behöver ha ett års visstidsavtal i början, konstaterar Rantanen.

Ta kontakt om du vill diskutera ämnet mer ingående:

Yhteystietokortti

Miehen henkilökuva

Jukka Rantanen
Verkställande direktör, Sb-Hem Ab
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Miehen henkilökuva

Tommi Grönlund
Affärsdirektör Nooa Sparbanken
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia