Till innehållet
Nyheter

Joni Tapio, ambassadör för god förmedlingssed


Kiinteistönvälitysalan keskusliitto har valt Joni Tapio till ambassadör för god förmedlingssed år 2023. Joni Tapio har arbetat som fastighetsmäklare på Sb-Hem i fem år. Ambassadören för god förmedlingssed berättar om förmedlingsarbetet i sitt förtroendeuppdrag. Målet är att främja en hög kompetens inom fastighetsförmedlingsbranschen och kunskapen om anvisningarna för god förmedlingssed på bostadsmarknaden och bland berörda parter.

Mies seisoo kadulla ja hymyilee

God förmedlingssed garanterar opartiskhet och efterlevnad av reglerna

Joni Tapio känner sig väldigt hedrad av att få vara ambassadör för god förmedlingssed år 2023. ”Jag har säkert gjort mycket rätt, då jag blev vald fastän jag bara har fem år i branschen”, sammanfattar Joni Tapio sina känslor kring att bli vald till hedersuppdraget. Det är väldigt viktigt för Joni att följa god förmedlingssed, eftersom branschen tidigare har haft lite dåligt rykte, och saker och ting har skötts på många olika sätt. God förmedlingssed är grunden för allt och innebär att man gör saker opartiskt och enligt reglerna. Joni anser att det borde talas mer om god förmedlingssed, och uppdraget som ambassadör för god förmedlingssed är ett utmärkt sätt att lyfta fram temat mer. God förmedlingssed är en flexibel norm som formas hela tiden. Den påverkas av domstolsbeslut, konsumenttvistenämndens rekommendationer, myndighetsanvisningar och etablerad praxis i branschen.

Som ung fastighetsmäklare ser Joni lite annorlunda på saker jämfört med dem som arbetat länge i branschen. ”Jag har fått jobba lite mer för min egen trovärdighet på grund av min unga ålder, och jag har varit tvungen att förtjäna det förtroende jag fått. Å andra sidan är det viktigt att introducera nya sätt att göra saker”, berättar Joni. Av sitt ambassadörsår förväntar sig Joni bland annat att få se hur andra ambassadörer arbetar. ”Nätverkande och möten med folk inom branschen kommer säkert att vara det bästa som året har att ge”, tror Joni. Utöver nätverkande kommer året att innehålla olika slags evenemang och spridning av kunskap om god förmedlingssed.

Värderingarna är viktiga i fastighetsmäklarens arbete

Inom fastighetsförmedling handlar det framför allt om förtroende, eftersom boendet och hemmet är så viktiga saker. Det är viktigt för Joni att saker sköts så som kunden förväntar sig, eller till och med ännu bättre. ”Jag upplever att jag är en expert och kundrådgivare, och inte så mycket en försäljare”, berättar Joni. ”Mitt mål är att alla ska vara nöjda efter en affär.” Joni påminner om att man alltid bör använda en fastighetsmäklare när man köper eller säljer en bostad. Genom en mäklare hittar man oftast flest köpare och potentiella intresserade, eftersom inte alla vågar köpa av en privat säljare. Man kan också få ett bättre pris för sin bostad med hjälp av en mäklare än om man säljer den privat. Mäklaren kan beakta sådant som en privat säljare inte alltid lägger märke till*. ”Mäklaren ger tillförlitlighet och en garanti för att allt sköts som det ska”, påminner Joni.

Man måste vänja sig vid svängningarna på bostadsmarknaden

Joni berättar om vad som är bäst med fastighetsmäklarens arbete. ”Det bästa är att man verkligen kan påverka slutresultatet genom det man gör. Det är upp till en själv hur mycket man är beredd att jobba, och lönen blir därefter”, berättar Joni. Som en baksida nämner Joni att mäklarens arbete är bindande och väldigt övergripande. ”Det är utmanande att skilja mellan arbete och fritid, men det här är nästan som en livsstil”, skrattar han. ”För den som drömmer om att bli fastighetsmäklare är det viktigaste att komma överens med olika slags människor, och det är bra att ha erfarenhet av kundbetjäningsarbete”, säger Joni. ”Teorin kan man lära sig genom att studera”, fortsätter han.

Det rådande världsläget har påverkat branschen och arbetet som fastighetsmäklare. Joni har märkt att kunderna och affärerna har blivit något färre.Han påminner dock om att arbetet ofta är cykliskt och att det alltid finns behov av bostäder, så efterfrågan tar inte slut. ”Det är alltid en bra tidpunkt att byta bostad”, summerar Joni.

Om det är aktuellt att köpa eller sälja en bostad, tveka inte att ta kontakt mer fastighetsmäklaren i ditt område.

Muita uutisia