Till innehållet
Tips

Hurdana stugor och fritidsbostäder säljs det mest av just nu?


Försäljningen av stugor har varit mycket livlig under de senaste åren och stugor av alla de slag har gått att sälja. För närvarande ser det lite lugnare ut på stugförsäljningsfronten, men man skulle ändå kunna sälja fler stugor än vad som erbjuds för närvarande. Vi frågade Sebastian Karjalainen på Sb-Hem i Raseborg hurdana stugor som man säljer just nu och vad det är som attraherar i de populäraste stugkommunerna.

Sebastian Karjalainen

Sebastian Karjalainen(Du dirigeras till en annan tjänst) förmedlar bostäder, stugor och fritidsbostäder i området Raseborg-Karis-Hangö-Ingå, dvs. han förfogar över ett stort område av de kommuner som finländare föredrar såväl i skärgården som på fastlandet. Tidigare köpte man också stugor både på fastlandet och ute i skärgården, men för tillfället är fastlandsstugor vid vatten mer intressanta än stugor ute i skärgården. Stugor som inte ligger vid vattensäljer man också nu. ”Försäljningen av stugor ser bra ut i vår. Efter pandemin var man rädd för att stugorna inte skulle vara intressanta längre, eftersom man återigen kunde resa bort. Så har det dock inte blivit”, berättar Karjalainen.

Man vill göra det enkelt för sig i stugan

En stuga ska för närvarande påminna om ett eget hem med rinnande vatten och toalett. Bekvämligheter är viktiga och stugor med bekvämligheter är enkla att sälja. Det står rentav köpare i kö. ”Objekt i skärgården är man inte så intresserade av numera, eftersom man då bör äga en båt och nätverksanslutningen kanske inte är så bra som på fastlandet”, berättar Karjalainen. För tillfället köper man stugor också enbart för tomtens skull, då bristen på objekt till salu är så stor. Om stugan som sådan inte uppfyller kraven, rivs den och man bygger en helt ny stuga med alla bekvämligheter. För närvarande köper man i stället för en stuga även fritidsbostäder, som till exempel trähusaktier att använda under helger och för distansarbete. Denna trend startade i början av pandemin och fortsätter ännu. En stuga eller fritidsbostad skaffas numera på närmare håll än tidigare. ”Det är en fördel om man kan ta sig till stugan på 1 till 2 timmar, så att det är enkelt att ta sig dit och å andra sidan även enkelt att komma tillbaka hem”, säger Karjalainen.

Varför är Raseborgsområdet en populär plats för en stuga?

”Det bästa med detta område är att det är ett stort område från Hangö till Ingå, så det finns nog alternativ för olika köpare”, säger Karjalainen och fortsätter ”avståndet till huvudstadsregionen lockar samt naturligtvis det klara vattnet och de vackra vyerna”. I skärgården har havskvaliteten under de senaste åren varit mycket bra och det har inte förekommit alger på mycket lång tid. Dessutom är det lätt att i området få hjälp av till exempel byggarbetare om objektet behöver renovering. Tjänster och fritidssysselsättning finns det gott om, både för barn och vuxna. Man tar gärna med stugägarna i lokala hobbyverksamheter. ”Under senare år har Hangö förstås varit en särskilt populär plats för sommarfirande även om dess popularitet har dalat något”, tillägger Karjalainen.

Drömmarnas stuga genom köpuppdrag

Eftersom räntorna på bostadslånen har jämnat ut sig något vågar man lite mer än tidigare köpa stugor och fritidsbostäder. Karjalainen påminner om att man inte ska fundera allt för länge om man vill ha en stuga till denna sommar. Eftersom det rentav står köpare i kö lönar det sig att göra ett köpuppdrag för köp av en stuga. Ett köpuppdrag betyder att du kan låta Sb-Hems förmedlare sköta om processen att söka efter en stuga. Berätta för oss hurdan stuga du är på jakt efter, i vilket område och vad du är villig att betala för en stuga som motsvarar dina önskemål. Det blir vår uppgift att söka efter en stuga som motsvarar dina önskemål.

Bekanta dig med köpuppdrag(Du dirigeras till en annan tjänst) på vår webbsida om det är aktuellt för dig att skaffa en sommarstuga.

Muita uutisia