Till innehållet
Nyheter

Nedgången i bostadspriserna har stannat upp i de stora städerna i Finland


Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem, tror att antalet bostadsaffärer kommer att börja öka senast i höst, då den uppdämda efterfrågan börjar frigöras när räntehöjningarna upphör och räntenivån stabiliseras. Nu ger många ekonomiska indikatorer stöd för en positiv utveckling på bostadsmarknaden. I stora städer har priserna på begagnade höghuslägenheter redan börjat stiga något.

– Den ekonomiska nedgången till följd av Rysslands anfallskrig har i Finland drabbat bostadsmarknaden allra kraftigast. Bostadshandeln stannade plötsligt upp nästan helt i hela landet i höstas. När vi tittar på förändringarna i antalet affärer och i bostadspriserna kan vi tala om en kollaps på bostadsmarknaden. Antalet affärer har minskat kraftigt i hela Finland. Jag kan inte minnas att jag under hela min karriär skulle ha upplevt en motsvarande kollaps mer än två gånger tidigare, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.

– De första tecknen på en återhämtning började synas på marknaden under våren. Enligt våra mäklare har bostadsvisningarna haft gott om besökare och det kommer fler förfrågningar om objekt. När det gäller köpbeslut har många dock varit väldigt försiktiga. De potentiella köparna följer marknadslägets och bostadsprisernas utveckling mycket noggrant.

– Även om maj ser ut att bli den bästa månaden på bostadsmarknaden hittills i år, förväntas många börja leta seriöst efter en bostad först när ECB slutar med räntehöjningarna. Det är förståeligt att det är viktigt att veta på vilken nivå räntan kommer att stabilisera sig, för att kunna planera den egna ekonomin och säkerställa sin betalningsförmåga, säger Rantanen.

– ECB kommer sannolikt att höja sina styrräntor ytterligare ett par gånger under de kommande månaderna. Räntehöjningarna fortsätter med andra ord ytterligare en tid. Euriborräntorna förväntas stabilisera sig på omkring fyra procent i höst. Senast i början av nästa år förväntas räntorna dock börja gå ned igen. Någon återgång till den ytterst exceptionella tiden med nollräntor under de senaste åren kommer vi dock inte att få se, säger Henna Mikkonen, chefsekonom inom Sparbanksgruppen.

Uppdaterad prognos för bostadsmarknaden 2023

– Det har varit så gott som omöjligt att förutse bostadsmarknaden under de senaste åren. Marknadsläget kan förändras på ett ögonblick beroende på nyheterna i medierna, säger Rantanen.

– I höstas var min och Henna Mikkonens prognos att det totala antalet affärer med begagnade bostäder kommer att minska med 5–10 procent i år, nya bostäder med 20 procent och semesterbostäder med 5–10 procent. Dessvärre har antalet affärer med både nya och begagnade bostäder gått ned mycket mer än så. Till exempel sjönk antalet affärer med nya bostäder med 72,7 procent i januari–april jämfört med i fjol och begagnade bostäder med 33,7 procent. Jag vågar påstå att ingen hade kunnat förutse så kraftiga nedgångar.

– Nu vill vi justera vår prognos. Även om vi tror att bostadshandeln kommer att börja återhämta sig under sommarmånaderna och hösten, kommer det totala antalet affärer med begagnade bostäder att vara 20 procent lägre än under fjolåret. Handeln med nya bostäder kommer att minska med hela 60 procent och handeln med semesterbostäder med 20 procent i år jämfört med 2022, förutspår Rantanen och Mikkonen.

– När det gäller prisutvecklingen för begagnade bostäder håller vi fast vid vår prognos från i höstas. Priserna på begagnade bostäder kommer att sjunka med 4–6 procent i Finland i år. Redan nu kan vi se att prisnedgången i stora städer har stannat upp och sedan mars har bostadspriserna stigit något. Priserna på begagnade höghuslägenheter steg i april i de stora städerna med 0,7 procent och även i huvudstadsregionen med 0,8 procent jämfört med i mars, säger Rantanen.

– Det är ett gott tecken för marknaden att nedgången i bostadspriserna har stannat upp. Likaså är det positivt att konsumenternas förtroende har ökat klart från bottennoteringarna och att även nedgången i konsumenternas avsikter att köpa bostad verkar ha stabiliserat sig. Allt detta är en indikation på att bostadsmarknaden kommer att börja återhämta sig, säger Mikkonen.

– Ekonomin i Finland har varit mycket bättre än väntat under början av året. Nedgången verkar lyckligtvis ha varit kortvarig och lindrig. Om den ekonomiska utvecklingen är fortsatt positiv i Finland är det möjligt att bostadspriserna börjar stiga måttligt i hela landet under årets sista kvartal.

Utbudet av bostäder har ökat med 15 procent jämfört med för ett år sedan

– Marknadsläget har förändrats även i det avseendet att det nu finns betydligt fler säljobjekt än för ett år sedan. I april fanns det 15 procent fler bostäder till salu på Etuovi än i april 2022. Nu finns det gott om alternativ för bostadsköpare och -bytare, allt från små bostäder till stora familjebostäder, säger Rantanen.

– Antalet säljobjekt började öka under fjolåret. För närvarande är utbudet av trerummare och ännu större familjebostäder dubbelt så stort som till exempel för fem år sedan. Och även om utbudet är stort går det relativt snabbt att sälja rätt prissatta objekt. Genom rätt prissättning kan du sticka ut från mängden, tipsar Rantanen.

Källor: Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen KVKL:s prisuppföljningstjänst och Etuovi.coms statistik över bostadsmarknaden

Ta kontakt så diskuterar vi mer om ämnet:

Jukka Rantanen

Verkställande direktör, eMBA

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Henna Mikkonen

Chefsekonom, Sparbanksgruppen

+358 40 564 7918

henna.mikkonen@saastopankki.fi

Muita uutisia