Till innehållet
Tips

Björneborg och havet lockar att bosätta sig


Björneborg som är känt för jazz och Ytterös sandstränder är en av de städer som på senare tid har höjt sin profil genom marknadsföring. Sb-Hem Björneborgs försäljningsdirektör Henna Huhtanen berättar varför såväl före detta björneborgare som människor från andra orter har nu blivit intresserade av bostadsmöjligheterna i Björneborg.

Är ditt Björneborg-förhållande raumotisk eller på en stadig grund, frågade Joonas Nordman i Björneborgs stads marknadsföringskampanj. Kampanjen som blev viral gjorde Björneborg mer känt men kan man förvandla kampanjen till inflyttningsöverskott?

– Tack vare stadens marknadsföringskampanj (Porisuhdeneuvoja) blev Björneborg föremål för oerhörd uppmärksamhet. Plötsligt fanns det personer som drömde om återflyttning i bostadsvisningar och även invånare tyckte att marknadsföringen var lyckad, berättar Huhtanen.

Huhtanen som började sin karriär inom fastighetsförmedling år 2016 är ännu ganska ny i Sb-Hem: hon började i Björneborg i september 2022.

Björneborg är ett relativt begrepp

Allt är relativt, och så är också Björneborg. Man kan reflektera över sitt eget Björneborg-förhållande genom sin egen livssituation och avståndet till Helsingfors är också ett relativt begrepp: tre timmar och 250 km från Helsingfors hittar man Björneborg. Det går inte heller att gå vilse eftersom i slutet av motorvägen finns havet och Björneborg.

Björneborg är en stad med 85 000 invånare, en sovande jätte. Kumo älv är utan motstycke och det är längs den som staden söker tillväxt. Björneborgs älvcentrumprojekt är storskaligt: det omfattar ’Eteläranta’, ’Pohjoisranta’ och Skrivarholmen som tillsammans bildar stadens mest representativa älvlandskap. Genom planen stärks hela älvområdets roll som stadens representationslokal utomhus och stadsbornas och besökarnas trivsel- och mötesplats.

– Strandområdet är för närvarande under renovering och där byggs stenläggningar, utbyggnader och bryggor, berättar Huhtanen.

Det fräscha och även maritima Björneborg har redan i decennier hänfört turister med sin magnifika sandstrand i Ytterö. Den urbana miljön och de maritima områdena gör Björneborg till en intressant bostadsort där man kan hitta pärlor som Refsö. Refsö är ”en ö” med 1 000 invånare där man kan uppleva småstadens och trähusens idyll.

Enligt Huhtanen skulle bostadsområdena Glasbruket och ’Karhukortteli’ kunna intressera återflyttare. I dessa områden möts efterfrågan och utbud så väl att det inte finns tillräckligt att sälja till alla intresserade. Tillgängliga tomter i Björneborg säljs nästan omedelbart.

– Situationen med tomter är inte särskilt bra i Björneborg, men nya områden planläggs dock hela tiden. Det positiva är att de också går snabbt åt, berättar Huhtanen.

Björneborg erbjuder både småhus- och höghusboende: på båda sidor om centrumet finns de populära trähusområdena ’Viikkari’ och ’Kuukkari’. ’Karhukortteli’ ligger i sin tur vid Kumo älvs strand och området har bebyggts sedan 2016. Det ligger alldeles intill centrum. På andra sidan älven, lite längre bort från centrum, ligger Murtonens krök som redan är bebyggt men där även något nytt är på kommande. I Tuulikylä pågår i sin tur ett skolprojekt och området planläggs ytterligare.

Familjebostäder i gott skick efterfrågas

Björneborg lockar både studerande och familjer eftersom det finns något för alla. Satakunta yrkeshögskolans campus och universitetscentret som verkar under Åbo universitet erbjuder studiemöjligheter och sandstränder och det maritima Björneborg erbjuder naturidyll på ett litet avstånd från stadslivet.

Björneborg är även känt för sina otaliga evenemang av vilka det attraktivaste torde vara Pori Jazz som lockar tusentals besökare på Skrivarholmen. Området fungerar under resten av året som en friluftsplats och där finns såväl en sommarteater som en lekpark.

– Ytterös sandstrand lovordas inte utan skäl: en sandstrand som är nästan sex kilometer lång är en raritet i Norden, påminner Huhtanen.

Huhtanen berättar att av Björneborgs grannkommuner är bl.a. också Sastmola och Luvia populära stugkommuner och Sb-Hem Björneborg förmedlar bostäder också i närområdena.

– Bostadshandeln har piggnat till under våren: rätt prissatta bostäder i gott skick går åt i alla storlekar. Den ständiga favoriten är fortfarande egnahemshus med 3–4 sovrum som barnfamiljer tävlar om, berättar Huhtanen.

Huhtanen rekommenderar Björneborg och de närliggande kommunerna såväl för stadigvarande boende som för säsongartat tidsfördriv och boende. – Björneborg utvecklas nu i rask takt och det är billigare att bo här än i många andra städer, påminner Huhtanen.

Muita uutisia