Till innehållet
Nyheter

Antalet bostadsaffärer har börjat öka tydligt i Finland


I maj gjordes det tio procent fler bostadsaffärer i Finland än i april. Enligt Jukka Rantanen, vd för den riksomfattande kedjan Sb-Hem, har affärstakten ökat ytterligare i juni och det är möjligt att antalet bostadsaffärer blir till och med en femtedel fler än i maj. Dessutom har nedgången i bostadspriserna stannat upp.

– Nu ser det ut som om den uppdämda efterfrågan sedan nästan ett år tillbaka börjar frigöras på bostadsmarknaden, och den slumrande tillvaron inom bostadshandeln kanske äntligen är över, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.

– Antalet bostadsaffärer i Finland ökade i maj med tio procent jämfört med månaden innan. I mitten av juni var antalet utförda eller överenskomna affärer i vår kedja nästan detsamma som antalet i hela maj totalt. Det ser med andra ord ut som om bostadshandeln äntligen håller på att ta fart och att den djupaste nedgången på bostadsmarknaden är bakom oss.

– Nu är botten nådd även i fråga om priserna vid genomförda bostadsaffärer, och nedgången i bostadspriserna har stannat upp. I själva verket har priserna i alla stora städer i Finland redan börjat stiga något jämfört med i april. Nu är det de facto bra läge att köpa bostad, eftersom bostadspriserna förväntas utvecklas i jämn takt en tid innan de börjar stiga kraftigare, säger Rantanen.

– Inflationen bromsas upp och ECB:s räntehöjningar börjar närma sig sitt slut. Eventuellt har detta gjort att privathushåll som redan länge har planerat ett bostadsbyte och -köp nu vågar fatta djärvare beslut. Många kan kanske inte heller skjuta upp sitt bostadsbyte längre, säger Henna Mikkonen, chefsekonom inom Sparbanksgruppen.

– Många har kanske också en tydligare bild av de ökade levnads- och boendekostnaderna nu än för till exempel ett halvår sedan. Nu kan det vara enklare att uppskatta de egna kostnaderna och betalningsförmågan samt att anpassa bolånet och välja en bostad utifrån den egna ekonomin.

– Enligt en riksomfattande enkätundersökning som Nooa Sparbank lät göra i mars har 13 procent av finländarna i arbetsför ålder flyttat eller planerat en flytt för att få lägre boendekostnader. Detta visar att många har det mycket tufft ekonomiskt, och att många inte har förberett sig tillräckligt för en uppgång i räntenivå och levnadskostnaderna och förändringar i den egna betalningsförmågan, säger Mikkonen.

Känslor – och säljarnas tendens att fixera sig vid ett visst pris – har också alltid stor inverkan vid bostadsaffärer

– Även om bostadshandeln är mer aktiv just nu, försvåras bostadshandeln fortsatt av att säljarna och köparna har olika uppfattning om priset på bostäderna. Säljarna vill inte acceptera att bostadspriserna har gått ned över hela Finland, även i attraktiva och ansedda områden. För höga begärda priser skrämmer bort prismedvetna köpare, säger Rantanen.

– Många säljare har kanske en fixeringstendens, ett fenomen som sedan länge har erkänts inom beteendeekonomin. Det innebär att säljaren har fixerat sig vid en referenspunkt, dvs. en uppfattning om den egna bostadens värde. På bostadsmarknaden är detta ofta det pris till vilket säljaren själv köpte bostaden en gång i tiden. Det kan också vara det pris till vilket grannen har sålt sin motsvarande bostad, säger Mikkonen.

– På grund av fixeringstendensen är många för närvarande inte villiga att sälja sina bostäder till lägre priser, även om de har ett stort, akut behov av att byta bostad. Enligt beteendeekonomisk forskning upplever människor förluster vara ungefär dubbelt så negativa som motsvarande vinster upplevs vara positiva. Att sälja med förlust är mentalt mycket tungt för människan. Dessa psykologiska egenskaper som vi besitter har bidragit till att det har gjorts färre bostadsaffärer i Finland och att försäljningstiderna på bostadsmarknaden har blivit längre.

– Det faktum att ECB:s räntehöjningar förväntas upphöra inom de närmaste månaderna är säkerligen av betydelse för bostadsspekulanter. Jag tror att detta kommer att uppmuntra allt fler att köpa bostad, säger Rantanen.

– På marknaden pågår för närvarande mycket spekulationer kring när 12 månaders euribor kommer att nå sin högsta nivå. Ibland känns det som att vi fokuserar för mycket på den rådande räntenivån och glömmer att räntenivån hinner variera många gånger under en lånetid på 25 år, som är typisk för bolån, säger Mikkonen.

Källor:
Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen KVKL:s prisuppföljningstjänst och Nooa Sparbanks enkätundersökning om ekonomiskt välstånd 2023

Ta kontakt så diskuterar vi ämnet mer ingående:

Jukka Rantanen

Verkställande direktör, eMBA

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Henna Mikkonen

Chefsekonom, Sparbanksgruppen

+358 40 564 7918

henna.mikkonen@saastopankki.fi

Muita uutisia