Till innehållet
Kundberättelser

Sofia köpte en första bostad i behov av renovering


Att köpa sin första bostad är ett stort beslut. När den lämpliga bostaden dök upp för Sofia från Sankt Michel började fasen för övervägande, då hon var tvungen att väga för- och nackdelarna med att hyra och äga en bostad.

Sofia Tervonen (24), som arbetar på en bokföringsbyrå, är en exceptionell köpare, eftersom det har blivit svårare för unga att köpa sin första bostad. Två av tre personer i åldern 18–29 planerar att skaffa en ägarbostad, men över hälften anser att det först är realistiskt att köpa en bostad om 4–10 år eller senare.

Sofia skaffade modigt sin första bostad, trots att hon ännu inte hade några egna besparingar för detta. Höga hyror, särskilt i huvudstadsregionen, gör det ännu svårare att köpa en första bostad, eftersom det är svårt att få inkomsterna att räcka till för att spara till den. Sofias beslut stärktes av en jämförelse med att bo på hyra: med hyreskostnaden skulle det vara möjligt att betala av lånet och betala vederlaget, om hon bara kunde få ett lån från banken. 

Mäklare som hjälp i de olika skedena av bostadsköpet

När Sofia köpte sin första bostad hade hon en fast anställning på en bokföringsbyrå och bodde i en hyreslägenhet i centrala Sankt Michel. Hon visste inte på vilka villkor hon skulle kunna skaffa en ägarbostad, men blev intresserad av tanken att betala för en bostad till sig själv. Hon började leta efter en lämplig bostad i centrala Sankt Michel och hittade snart en sådan. Hon fick hjälp av en mäklare från Sb-Hem.

Esa Pietiläinen från Sb-Hem Sankt Michel var en underbar mäklare: han svarade på alla dumma frågor och hjälpte mig att förstå vad jag skulle beakta vid köp av en bostad”, berättar Sofia.

Sofias dröm var en helt ny höghuslägenhet, men efter att ha förhandlat med banken kom hon ner på jorden igen och började leta efter en relativt ny bostad i behov av mindre renovering.

”Jag ville ha en bostad i min egen smak och därför bestämde jag mig för att köpa en bostad som behövde renoveras.”

Valet föll på en bostad vid Runeberginaukio, en tvåa på 52 kvadratmeter med inglasad balkong och bastu. Sofia gillade också att bostaden låg på översta våningen, att det var en genomgående lägenhet samt bostadens läge.

Banklånet ordnades med föräldrarnas säkerhet, så alla förutsättningar för köpet var på plats.

“Min fasta anställning och mina inkomster bidrog till att jag fick ett lån från banken. Även om jag först letade efter en bostad och sedan gick till banken, ordnades allt snabbt. Jag hade fortfarande pengar över till renoveringen, och jag gjorde mycket själv.

Sofia lät renovera köket i sin bostad, men väggarna målade hon själv. 

”När man gör det själv får man det man vill ha”, berättar Sofia.

Enligt Sofia framskred affären smidigt efter en liten prisförhandling, och tvåan som fanns till salu av ett dödsbo fick en lycklig ny ägare. Sofia berömmer mäklaren för att vara en bra rådgivare som alltid svarade på meddelanden och samtal, och som framför allt på ett enkelt sätt förklarade de olika skedena av köpprocessen, överlåtelseskatten och hur man ger anbud.

“Var modiga med era egna drömmar. Jag var emot att ta ett bostadslån tidigare, men få kan förverkliga sina drömmar utan bankens hjälp. Jag vet att jag inte behöver vara fast i min bostad för resten av livet, utan att jag kan göra vad jag vill med den. Eget är alltid eget”, påminner Sofia.

Det lönar sig att skaffa en första bostad innan man fyller 40 år

Samhället stödjer köpare av första bostad, och den främsta drivfjädern är befrielsen från överlåtelseskatt. För till exempel en tvåa på 100 000 euro är överlåtelseskatten 1,6 procent, alltså 1 600 euro, och denna är en köpare av första bostad befriad från. En person anses vara en köpare av första bostad om personen vid köptillfället är mellan 18 och 39 år, äger 50 procent eller mer av bostaden efter köpet, köper bostaden som permanent bostad och flyttar in i den inom 6 månader från köptillfället.

Allt fler köper dock sin första bostad först i trettioårsåldern. Genomsnittsåldern för köpare av första bostad har stigit under de senaste åren: år 2019 var genomsnittsåldern för köpare av första bostad 29,7. Det lönar sig att skaffa sin första bostad senast innan man fyller 40 år, eftersom man är befriad från överlåtelseskatten fram till den åldern.

Det lönar sig att förhandla öppet med banken om finansieringen. Storleken på det nya bostadslånet får vara högst 85 procent av bostadens värde. Det innebär att egna besparingar eller andra säkerheter behövs för 15 procent av bostadspriset. Här är dock köpare av första bostad ett undantag, för vilka lånetaket kan vara högre.

Muita uutisia