Till innehållet
Tips

Åbo är mer än en universitetsstad


Åbo är en av Finlands populäraste bostadsorter och intresserar i synnerhet studerande. Enligt en undersökning utförd i Egentliga Finland är Åbo även den mest lockande bostadsorten i landskapet.

Turku

– Åbo är en stad av precis lämplig storlek: tillräckligt stor för att det ska finnas tillräckligt med evenemang och liv, men med allt man behöver på ett par minuters promenadavstånd. Byggnadsbeståndet är en trevlig blandning av gammalt och värdefullt och modernt och nytt, sammanfattar Sb-Hems Mikko Mannila det bästa med Åbo.

Fartfyllda Åbo är populärt bland studerande

Åbo är Finlands första universitetsstad och studerande lockas av stadens två universitet och fyra yrkeshögskolor. Totalt finns det långt över tvåhundra utbildningsalternativ. Var femte Åbobo är studerande, ända sedan 1640. Studerandena formar även stadskulturen: parkerna, åstranden och festivalerna är populära bland de unga och skapar liv i stadsbilden.

Enligt en undersökning bland studerande år 2020 skulle upp till 98 procent av högskolestuderande i Åbo rekommendera staden som studieort för sina vänner. Största delen av högskolestuderandena skulle vilja bo kvar i Åbo efter utexamineringen.

– Åbo är ett av Finlands tillväxtcentrum och kan i egenskap av en stad med inflyttningsöverskott erbjuda garanterade arbetsplatser och tjänster även i framtiden. Kuppis campus växer ständigt och erbjuder allt bättre och mer mångsidiga studiemöjligheter. I Åbo finns det även många företag som utför värdefullt innovationsarbete bland annat inom IT- och läkemedelsbranschen. Åbo är även en utmärkt stad för framtidens företagare och dagens start-up-företagare, konstaterar Mannila.

Den stämningsfulla åstranden är Åbobornas vardagsrum, där man samlas i synnerhet under sommarkvällar. Det är lätt att röra sig i Åbo och stadsfärjan Föri tar passagerarna gratis över ån. Ombord på färjan kan man beundra staden.

– Man bör inte heller glömma att Åbo är Finlands huvudstad då det kommer till restauranger och att dess mysiga strandkaféer finns på cirka hundra meters avstånd från Salutorget, säger Mannila.

Trähusområdena intresserar i synnerhet unga 

I Åbo finns flera idylliska trähusområden. Trähus är nu eftertraktade, även om de historiskt sett var bostäder för arbetare. Kullerstensgatorna och innergårdarna i Portsa väcker beundran i den moderna stadskulturen. Kända områden är Martti, Port Arthur eller Portsa, Pohjola, Kähäri och Nummi.

– De här trähusområdena, i synnerhet de stämningsfulla trähusen, är populära bland unga. Områdena finns i närheten av centrum, men gårdarna skapar en lugn och trygg miljö för barnfamiljer. Det finns gott om bostäder i dessa områden, så omsättningen är även stor. Priserna på trähusen har stigit rejält under de senaste åren. De främsta orsakerna till detta är läget och efterfrågan. Ännu för några år sedan rörde sig priserna för de större trähusen kring lite på 200 000 euro, men nu kan man redan få långt över 300 000 euro för sanerade och eleganta trähus, säger Mannila.

Åbo stad bidrar till att trähusen bevarar sitt värde, eftersom staden exempelvis har utarbetat en så kallad skyddande detaljplan för Portsa, som garanterar att trähusstämningen bevaras. Även om en byggnad rivs, får man endast bygga en likadan för att ersätta den.

En ekologisk stadsdel byggs i Skansen

I Skansen byggs en ekologisk stadsdel, vars mål är att vara en föregångare inom energieffektivitet. Hösten 2019 ordnades en tomtöverlåtningstävling för tomterna i området, där energibilaga användes för första gången. Energibilagan uppmuntrar till smarta energilösningar i byggnaderna på området.

– Detta är ett intressant nytt bostadsområde alldeles intill köpcentret Skanssi. Tjänsterna och trafikförbindelserna är välfungerande och tiden kommer att utvisa hur området utvecklas då det står klart, säger Mannila.

Åbo stad utvecklar Skansenområdet som ett bostadsområde där man utnyttjar nya lösningar för energiproduktion, -användning och -uppföljning. I området vill man utöver byggnadsspecifika lösningar även utveckla och pilottesta nya energilösningar, såsom ett fjärrvärmenät med låg värme, som förverkligas av Åbo Energi.

I Åbo möts moderna och traditionella boendeformer och kompletterar varandra

– Ständiga favoriter är Martti, Portsa, östra centrum, parkerna och Aura ås stränder samt givetvis själva stadskärnan. Nya favoriter är till exempel Varvsstranden, Kakolabacken, Linnanfältti och Kuppis. Egnahemshus och radhusbostäder i Åbos grannkommuner, såsom S:t Karins, Pemar, Lundo och Nådendal, är populära. I dessa områden finns ett enormt behov av familjebostäder, säger Mannila.

För personer som gillar skärgårdsliv är Åbo ett utmärkt val. Mångsidiga utomhus- och båtrutter lockar friluftsmänniskor till Åbo.

I artikelserien ”Finlands bästa bostadsorter” berättar vi om populära bostadsområden. Den tredje delen i serien handlar om Åbo.

Muita uutisia