Till innehållet
Tips

Den hetaste säsongen av stughandeln är igång – du har fortfarande tid att skaffa din egen stuga för den kommande semestersäsongen


För oss finländare är stugliv en hjärtesak, och vi verkar längta efter naturens lugn sommar efter sommar. Det är inte konstigt att det finns över en halv miljon stugor runt om i Finland. Ett fritidshus kan vara en stuga, sommarstuga, strandstuga, vildmarksstuga, villa eller något däremellan – med eller utan bekvämligheter, och det finns säkert ett alternativ för alla. Enligt Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen förväntas stugförsäljningen öka 2024 jämfört med föregående år.

Efterfrågan på sommarstugor börjar ofta redan i april, men sommarmånaderna är den bästa försäljningstiden 

Ökningen i stugförsäljningen speglar finländarnas växande intresse för att satsa på fritidsboende och närhet till naturen. För vissa är en stuga en möjlighet att komma bort från vardagens stress och njuta av lugnet, medan det för andra är det en plats att syssla med små projekt. Men för varje finländare vars hjärta slår för stugliv är det en plats att tillbringa kvalitetstid med familj och vänner, fiska, bada bastu och grilla. Möjligheterna till distansarbete har också ökat stuglivets popularitet, eftersom många har märkt att de kan kombinera arbete och fritidsboende enkelt.  

För den som säljer sin stuga är sommaren en utmärkt tid att agera: naturen är som vackrast, så visningar som hålls under sommarmånaderna kommer säkert att charma köpare som är ute efter en stuga den här tiden på året. Sommarmånaderna kommer garanterat att bedåra köpare som är ute efter en stuga den här tiden på året. Även ur köparens perspektiv är situationen ganska behaglig i början av sommaren. Det finns många stugor till salu för alla smaker, men samtidigt kan efterfrågan vara hög i vissa populära kommuner. Att köpa ett fritidshus föregås oftast av en noggrann lista över kriterier och noggrann planering.  

Du hittar våra semesterbostäder och stugor till salu här

Vilken typ av fritidshus är intressanta och vad krävs av dem? 

Eftersom stugor används alltmer mångsidigt för alla typer av aktiviteter från fritid till distansarbete, ökar även kraven och kriterierna för stugor i samma takt. För närvarande börjar grundläggande krav för stugliv inkludera elektricitet, en inomhus toalett och rinnande vatten. Dessutom önskas extra bekvämligheter, och energieffektivitet har också blivit viktigt för stugägare. Finländarna är till exempel intresserade av att installera solpaneler som en energilösning för sina fritidshus.  

Enkel åtkomst till stugan är en viktig del av valet av fritidsboende. Det är viktigt att stugan är lättillgänglig via väg, särskilt om den används regelbundet året runt. Priset på stugor påverkas betydligt av, förutom skick, även läge och närliggande tjänster såsom affärer, vårdcentraler och fritidsmöjligheter, samt till exempel om det finns egen strand eller hur långt det är till närmaste vattendrag.  

När du sätter upp kriterier är det bra att tänka på vad som är viktigast för dig själv. Besöker du stugan endast sporadiskt eller är det meningen att tillbringa längre perioder där åt gången? Att ta hänsyn till dessa faktorer hjälper dig att hitta rätt semesterhus för dig, som kommer att tjäna både dina nuvarande och framtida behov. 

Den årliga Världsmiljödagen påminner oss om att stuga ansvarsfullt 

Sedan 1972 har Världsmiljödagen påmint oss om miljöns betydelse, behovet av att skydda naturen och nödvändigheten att bevara vår livsmiljö levande och mångfaldig så att både nuvarande och kommande generationer kan njuta av den. Syftet med Världsmiljödagen är också att uppmuntra människor till miljövänliga handlingar och att inspirera var och en att granska sina egna attityder och handlingar relaterade till naturen. 

Uppvärmning och transport till stugan är de största energiförbrukarna i stuglivet. Traditionella stugor som främst används på sommaren och som har vedeldning, bärvatten och torrtoalett är naturligtvis de mest energieffektiva. Det finns dock många typer av stugor. Vissa stugor är lämpade för året runt-bruk och har bekvämligheter som liknar vanliga bostäder, vilket innebär att de förbrukar betydligt mer energi än de traditionella stugorna.  

Vi finländare har ett ansvar för vår unika natur. Var och en av oss kan påverka med våra vardagshandlingar – små som stora – för att bevara naturens mångfald så att vi kan njuta av naturens lugn på våra sommarstugor i många generationer framöver!  

Lokala Sb-Hem är här för att hjälpa dig att förverkliga dina stugdrömmar 

Oavsett om du säljer eller köper ditt fritidshus denna sommar, kan du kontakta din lokala Sb-Hem. Om du letar efter en specifik plats och dina kriterier är väl definierade, kan du också utnyttja en köpuppdrag för att hitta det perfekta fritidshuset.

Trevlig stugsommar!  

Muita uutisia