Till innehållet
Tips

Hur stajlas en bostad inför försäljning?


Det visuella har blivit allt viktigare vid bostadsaffärer. Högklassiga fotografier på en snygg och enkelt inredd bostad lockar besökare till visningen. Bostaden ska se lagom neutral ut för att så många köpare som möjligt ska kunna föreställa sig hur de bor tillsammans med familjen i bostaden.

Sisustus kuva jossa sininen sohva ja pieni sohvapöytä

Det är viktigare att gallra bland inredningsdetaljerna inför fotograferingen än inför bostadsvisningarna. Stajlaren och fastighetsmäklaren Hanna Timonen på Sb-Hem i Kuopio gör hemmen trivsamma och fräscha inför fotograferingen.

– Den första känslan för bostaden får de potentiella köparna redan utifrån fotografierna. Jag vill att fotona ska motsvara säljobjektet och locka besökare till visningen. Vid fotograferingen fokuserar vi på själva bostaden, däremot hör det inte till vår stil att ha närbilder av till exempel levande ljus eller blombuketter. Högklassiga foton är grundläggande i säljannonser i dag, säger Hanna Timonen.

Städa undan saker och gör en normal städning

Vanligen bor någon i bostaden medan den säljs och därför är den också personligt inredd och har en egen karaktär. Inför försäljningen är det ändå bäst att anpassa bostaden så att den faller så många i smaken som möjligt. Därför är det bra att dra ner på de personliga detaljerna inför försäljningen bland annat genom att städa undan saker. Ju färre saker det finns i bostaden, desto bättre. Då framträder bostaden, inte inredningen eller sakerna.

Det är också viktigt att bostaden är ren och snygg, särskilt vid bostadsvisningarna, eftersom rena ytor ser mer presentabla ut än dammiga och smutsiga. Kladd av tandkräm på spegeln i toaletten för också fokus bort från själva bostaden.

Exempel på saker som behöver städas undan: kläder och saker på stolar och bordsytor, hushållsmaskiner på arbetsbänkarna i köket, vissa möbler efter övervägande, bordsdatorer.

Plocka undan personliga föremål

Personliga föremål gör det svårare för potentiella köpare att skapa sig en bild av bostaden som deras hem. Därför är det bäst att plocka undan personliga föremål inför fotograferingen och bostadsvisningarna.

Det får synas att det bor en barnfamilj i bostaden, men städa gärna undan största delen av barnens saker. Om det finns fler än en barnkammare kan det vara bra att inreda en av dem till arbetsrum inför fotograferingen för att visa hur mångsidig bostaden är. Vid bostadsvisningarna däremot kan barnkamrarna vara i normal användning.

Exempel på personliga föremål: familjeporträtt, pokaler och medaljer, personliga hygienartiklar, husdjurstillbehör, städredskap, leksaker, papperskorgar.

Tona ner klara färger och stora mönster

För de flesta potentiella bostadsköparna är en ganska neutral inredningsstil i bostaden den mest optimala. Därför är det bäst att tona ner ägarnas personliga stil genom att plocka undan färggranna textilier och stora mönster i inredningen. Alla färger behöver inte avlägsnas, men vid sidan av de färggranna inslagen är det bra att ha gardiner och andra textilier i neutrala nyanser: grått, beige och vitt. Textilierna har stor inverkan på vilket intryck bostaden ger.

Problematiskt vid fotograferingen är om det finns mycket säsongsdekorationer i bostaden. Om fotografierna tas till exempel när bostaden är julpyntad är den svårsåld med samma foton efter årsskiftet. Vid bostadsvisningarna däremot gör det ingenting om det finns lite säsongsdekorationer i bostaden.

Släpp in naturligt ljus

Bostaden visar sina bästa sidor i naturligt dagsljus. Det är bra att dra tunga gardiner åt sidan och öppna alla persienner inför både fotograferingen och bostadsvisningarna. Under den mörka tiden på året är det viktigt att tända lamporna i alla rum.

Städa upp även utomhus

Ute på gården är det bäst att städa undan alla onödiga saker, som pulkor, leksaker och skräp inför både fotograferingen och bostadsvisningarna. Röj upp så att det är ordning och reda bland de saker som får stå kvar ute på gården. Klipp gräsmattan eller röj bort snö före visningarna.

Stajling av tomma bostäder inför fotografering

Inför fotograferingen av en tom bostad är det bra att fundera på om bostaden skulle vinna på att ha lite inredning. Möbler hjälper potentiella bostadsköpare att skapa sig en uppfattning av rummens proportioner och stämningen i bostaden.

Redan små tillbehör som ryms i en bil räcker långt: höga madrasser som fylls med luft, soffbord, pall, bordsskiva med löstagbara ben samt textilier. Genom små insatser går det att skapa en hemtrevlig och inbjudande stämning på fotografierna. Vid stajling av en tom bostad är det bra att be mäklarfirman om hjälp eftersom den har de tillbehör som behövs och möjlighet att anlita samarbetspartner.

Tipsen i artikeln om stajling av en bostad inför försäljning gavs av: Hanna Timonen, Sb-Hem Kuopio.
Intresserad av att sälja din bostad? Kontakta Sb-Hems närmaste verksamhetsställe!

Muita uutisia