Till innehållet
Tips

Kom ihåg-lista för dig som ska flytta


Att flytta går långt ut på att packa och ordna bland alla saker. Innan du bokar en flyttbil och tömmer bostaden, läs våra packningstips och kontrollera slutligen kom ihåg-listan för flytten.

Förberedelser sparar allas tid och pengar. Systematiskt packade lådor, möbler som skyddats på förhand och tömda förråd snabbar upp processen på flyttdagen. Ange rummets eller förrådets namn på varje låda och möbel. Då är det enkelt att bära sakerna till rätt rum eller direkt till förrådet. På så sätt undviker du att bära saker i onödan och hela flytten går snabbare.

Bra packat är halva flytten

Använd stabila lådor av samma storlek som är lätta att bära, så går det effektivt att packa flyttbilen. Då kan du placera lådorna i raka linjer och stapla flera lådor ovanpå varandra. Ett alternativ är de flyttlådor som flyttfirmorna tillhandahåller. En tumregel är att en kvadratmeter bostadsyta ryms i en flyttlåda (flyttlåda 56 x 35 x 29 cm). Lämna cirka 4 centimeter tom yta upptill i lådan, så är det säkrare att rada lådorna ovanpå varandra. Det lönar sig att märka lådor med ömtåliga saker, så att de inte placeras under andra lådor.

Föremålen som packas i lådorna bör skyddas väl. Bra förpackningsmaterial är till exempel bubbelplast, cellplast, sträckfilm, wellpapp, packpapper eller tidningspapper. Du kan köpa förpackningsmaterial från flyttfirmor eller i järnhandeln. Även föremålens ursprungliga förpackningar är praktiska vid en flytt.

Det är bra att skydda möblernas ytor mot stötar och smuts under flytten. Kom ihåg att tömma skåp och lådor på lösa föremål och att låsa skåpdörrar så att de inte öppnas under flytten. Ta också bort lösa hyllor från skåpen och stäng lådor och skåp med ett snöre eller packtejp. Sträckfilm är ett väldigt behändigt material som du kan använda både för att skydda möblernas ytor och för att stänga in eventuella delar som kan öppnas inuti förpackningen. Med sträckfilm kan du också bunta ihop och förpacka lösa hyllor.

Det lönar sig att packa kläder, mattor, gardiner och andra textilier i plastsäckar eller klädfodral som tar litet utrymme under flytten. Ett klädfodral kan du också göra av en sopsäck genom att träda klädhängaren genom botten av säcken och tejpa fast ändan av säcken.

Kom ihåg-lista för dig som ska flytta

Gör en flyttanmälan

Gör en flyttanmälan till posten och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata på www.flyttanmalan.fi(Öppnas i nytt fönster, Du dirigeras till en annan tjänst). Kontrollera vilka företag och myndigheter som meddelas automatiskt på webbplatserna för posten och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. En del företag och myndigheter får automatiskt dina nya kontaktuppgifter och en del måste du själv meddela. Anmälan ska göras senast inom en vecka efter flytten. Den kan göras som tidigast en månad före flyttdagen. Meddela också disponenten om att du flyttar.

Meddela din nya adress till

Överför eller uppdatera avtal

Gör en slutstädning

Slutstädning innebär en grundlig städning vars syfte är att lämna bostaden i ett sådant skick att nästa invånare inte behöver göra en storstädning direkt vid flytten.

Överlämna nycklarna

Kom överens om överlämning av nycklarna och be mottagaren om ett skriftligt kvitto på alla nycklar som överlämnas.

Muita uutisia