Till innehållet
Karriärberättelser

En ny karriär genom att sälja hem – hur är det att arbeta inom mäklarbranschen?


Det finns många föreställningar och stereotyper om fastighetsförmedlingsbranschen, men ändå lockar den fria och ansvarsfulla karriären som fastighetsmäklare allt fler. Yrkets mångsidighet och möjligheter att påverka, till exempel för bättre inkomster, lockar nya talanger till branschen – och Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys hjälper dem gärna att få en bra start på en framgångsrik karriär.

Sb-Hem-kedjans starka varumärke och stöd hjälper dem som letar efter en ny karriärriktning eller till exempel unga som precis har avslutat skolan och vill inleda sin karriär. I början är det viktigaste att ha viljan att utvecklas och rätt inställning till att lära sig nya saker.

Fastighetsmäklare AFM, Elisa Rinne och Janne Vermasheinä, verkställande direktör för Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys, svarar på vanliga frågor om att göra karriär inom mäklarbranschen. Om du inte fick svar på alla dina frågor är du välkommen att modigt ringa Janne och komma till Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys kontor för att prata mer om bostadsmarknaden och mäklararbetet i regionen, kanske över en kopp kaffe.

Hur kommer man igång med arbetet som mäklare?

Att komma igång inom branschen kan verka komplicerat till en början, men med uthållighet och stöd från kollegor kan du få en bra start. Först och främst är det viktigt att bekanta sig med branschen och till exempel lagstiftningen, utredningsplikten och de så kallade grundpelarna inom yrket.

Det lönar sig också att nätverka med erfarna mäklare och andra samarbetspartner inom branschen. Att samtala med personer som har varit verksamma inom branschen under en längre tid kan ge en ny mäklare värdefull information om vad arbetet innebär.

”På Sb-Hem ägnar vi tillsammans tid åt att lära ut de grundläggande sakerna. Jag är själv med och ser till att en ny medarbetare får en bra start inom branschen och har hela teamets stöd bakom sig. Vår arbetsgemenskap är engagerad i att hjälpa till, men nya medarbetare får också stöd från en ansvarig mäklare. Personen finns där för att hjälpa dig att komma igång och svarar på alla frågor som uppstår”, säger Janne Vermasheinä, verkställande direktör för Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys.

Elisa Rinne, en framstående Mäklare AFM, kommer att i drygt tre år fungera som ansvarig mäklare på Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys. Hon fattade själv det stora beslutet att byta bransch och har lyckats etablera sig väl inom branschen.

”Redan från början kom jag direkt in i arbetet på ett konkret sätt. På Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys är nya talanger inte bara involverade i bakgrundsarbetet, utan får direkt vara med och göra praktiska saker som att besöka kunder. När du får börja arbeta direkt kan du snabbt uppleva konkreta framgångar, vilket ökar viljan att lyckas”, summerar Rinne.

Hur lång tid tar det att utbilda sig inom branschen?

”I arbetet som mäklare utvecklas man hela tiden och de första åren är den period då man utvecklas mest. Man lär sig mycket nytt, men en rutin uppstår genom att modigt ta reda på och lära sig saker. Det är svårt att någonsin bli helt färdig och ha sett allt inom mäklararbetet. Det dyker alltid upp exceptionella situationer, och om du har viljan att ta reda på svaret kommer du långt”, tipsar Rinne.

Inom fastighetsförmedlingsbranschen kan man arbeta som försäljningsförhandlare, vilket innebär att du har utbildats av Sb-Hem-kedjan och lärt dig grunderna inom branschen med stöd av din arbetsgivare. Inom mäklarbranschen behöver man alltid fortsätta att utveckla sin kompetens och gå framåt i sin karriär. Målet är alltid att avlägga AFM-examen. För examen studerar man och avlägger ett prov, varefter man tar examen som auktoriserad fastighetsmäklare. Senare kan man fortsätta att utbilda sig till exempelvis högre fastighetsmäklare eller ansöka om rättigheter till att fungera som köpvittne. Karriären är alltså inte på något sätt förutbestämd när du börjar arbeta som fastighetsmäklare.

”Under min långa karriär har jag sett många som byter bransch samt nya unga talanger, och en sak har förenat dem på flera sätt. En ny karriär och en ny start tar tid. Det kommer en tid när saker blir rutinmässiga och det inte längre finns så många arbetsrelaterade utmaningar. Jag skulle säga att det är bra att ge sig själv 2 års tid. Om du har inställningen att du kommer in i din nya uppgift under den tiden, kan du räkna med vårt stöd”, menar Vermasheinä.

Vilken typ av personlighet är mest lämplig för mäklararbetet?

Mäklararbetet kräver olika färdigheter, och olika typer av människor klarar sig utmärkt inom branschen – bland kunderna finns också många olika personligheter. Det finns dock några egenskaper som en bra mäklare nästan alltid har.

Framgångsrika mäklare är människonära och kan därför bygga och upprätthålla kundrelationer samt kommunicera tydligt och med förståelse. Dessutom är en bra mäklare självständig och företagsam. Arbetet kräver mycket eget initiativ och beredskap att fatta modiga beslut. Noggrannhet och systematiskhet är också till stor nytta. Det är bra att kunna hantera många uppgifter samtidigt och ändå sträva efter noggrannhet, så att hemmen byter ägare på ett säkert och tillförlitligt sätt.

Varför ska jag bygga upp en karriär med just Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys?

”Vi berättar vad arbetet verkligen innebär och vi visar det också. Vi ser på bostadsmarknaden och branschen på ett realistiskt sätt. När du först bekantar dig med branschen i lugn och ro, kan du genast engagera dig i arbetet på ett konkret sätt och på så sätt kommer du snabbare igång med det självständiga arbetet”, säger Rinne.

I arbetet som mäklare får du lön enligt prestation, vilket innebär att du kan påverka dina egna inkomster genom hur aktiv och målmedveten du är i ditt arbete. Bra inkomster kräver mycket arbete och engagemang, men i en prestationsbaserad miljö är potentialen för framgång mycket hög. Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys tillhandahåller de verktyg som behövs för att möjliggöra framgång.

”Vårt team anser att det inte är bort från andra mäklare att introducera nya talanger i det praktiska arbetet. På Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys arbetar vi tillsammans och stöder alltid våra lagkamrater. Vårt mål är att skapa nya kunniga och professionella mäklare inom branschen”, säger Vermasheinä.

Var arbetar mäklarna på Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys, och när?

Sb-Hems mäklare betjänar kunder i hela Västra Nyland, och det finns bostadsbutiker i Lojo, Nummela, Kyrkslätt, Veikkola och Högfors. Hos oss kan du arbeta på den plats som passar dig bäst eller sköta en del av dina uppgifter helt på distans.  Du har friheten att planera ditt eget schema och din egen kalender, naturligtvis med våra kunders bästa i åtanke.

Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys är bland de mest kända mäklarbyråerna lokalt, och vi sköter en betydande andel av bostadsaffärerna i vårt verksamhetsområde. Vi är en del av den nationellt kända Sb-Hem-kedjan, och nära oss finns även Västra Nylands Sparbank, som är vår ägare.

”Eftersom vi är en del av en större organisation spelar samarbetet med banken en betydande roll för att komma igång med karriären. Det nära samarbetet med banken möjliggör goda kontakter och partnerskap, och gör det också lättare att anpassa sig till branschen tack vare gemensamma evenemang och utbildningar”, berättar Vermasheinä.

”Vi har alla börjat någon gång – ge dig själv tid att lära dig!”

Ofta söker mäklarbyråer främst erfarna proffs med redan etablerade och omfattande lokala nätverk. På Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys vill vi nu göra saker på ett modigt och annorlunda sätt.

”Vi tror att vi på Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys kan identifiera potentialen hos nya talanger när vi ser den! Det är därför vi har vänt på tankesättet. Vi vill anställa motiverade personer som byter bransch och även ge nyutexaminerade unga en chans. Vi har möjlighet att utbilda och förbereda, och därför vill vi nu använda den möjligheten i praktiken”, säger Vermasheinä.

Hela branschen har förändrats mycket under de senaste åren och förändras fortfarande. Vardagliga saker och arbetsmetoder som erfarna mäklare har lärt sig för ett decennium sedan är inte nödvändigtvis lika relevanta i dag. Därför kan ny talang inom branschen plötsligt vara en betydande styrka. Det ger utrymme att tänka på ett nytt sätt, till exempel om förändringar i kundbeteende och digitalisering. Förändringar kräver att många erfarna mäklare lär sig nya saker och accepterar förändring, så nya talanger inom branschen befinner sig i vissa avseenden på samma nivå som de mer erfarna.

”Det lönar sig att utvärdera sitt eget arbete och sin egen utveckling, och studera sig själv på vägen. Om envisheten och viljan att lära sig inte dör ut, ens i de mest utmanande tiderna, kan vi lova att engagemanget för din framtid som toppmäklare är ömsesidigt. Vi ger dig möjligheten att skapa något nytt, och allt handlar i slutändan om att våga ge dig ut på nya vägar med oss. Att utbilda nya talanger inom branschen är för oss en investering i framtiden!”, påminner Vermasheinä.

Muita uutisia