Till innehållet
Karriärberättelser

Det krävande mäklararbetet underlättas av stöd från proffs: Elina Enne


Bakom varje framgångsrik fastighetsmäklare finns en kvinna! Påståendet stämmer åtminstone för Sb-Hem Urbana, där de professionella fastighetsmäklarna backas upp av en försäljningschef, Elina Enne. Hon har arbetat inom branschen sedan 2010 och har från allra första början fungerat som stöd för mäklare i olika bakgrundsuppgifter.

”I början av min karriär hade jag föreställt mig att jag skulle bli mäklare efter att ha samarbetat ett tag med en bank inom kundrekrytering. Jag började dock hitta min plats ganska snabbt när jag insåg att jag inte skulle bli mäklare. Även om mäklararbetet inte var något för mig, var mäklarbranschen i sig ganska intressant redan från första början”, berättar Enne.

Enne har arbetat i många olika bakgrundsroller inom mäklarbranschen. Hon har tidigare arbetat som allt från försäljningssekreterare till hyresförmedlare, men återvände snabbt till arbetet som fastighetsmäklare, eftersom hon tyckte att det var mer intressant.

Karriären på Urbana var en följd av många positiva slumpartade händelser

Diskussioner om roller och lediga jobb förs ofta inom branschen över en lunch eller en kopp kaffe. Internt är det viktigt att nätverka och upprätthålla relationer med andra yrkesverksamma inom branschen för att kartlägga möjligheter till framsteg. Inom fastighetsförmedlingsbranschen känner de sakkunniga varandra och kretsarna är förvånansvärt små. När du gör ditt jobb bra märks det och leder ofta till nya möjligheter. Enne blev engagerad i Sb-Hem Urbanas verksamhet som en följd av många slumpartade händelser.

”Vid precis rätt tillfälle hittade jag rätt person som kontaktade mig och berättade att han hade en roll som passade mig perfekt. Jag blev försäljningschef, fungerade som stöd och hjälpte till i administrativa uppgifter för att hjälpa den verkställande direktören så att han kunde ägna mer tid åt ledarskapet”, minns Enne.

Även om Sb-Hem Urbana fortfarande befann sig i sina barnskor när Enne blev försäljningschef, berättar hon att det ändå finns en sak som har stannat kvar hos henne och som fortsätter att engagera henne i sitt arbete än i dag.

”Människor är olika, underbara och har en god attityd och ett gott hjärta. Det här är en plats där saker hanteras som saker och människor behandlas som människor”, konstaterar Enne.

Försäljningschefens mångsidiga roll gör arbetet ständigt intressant

Under sin långa karriär har Enne stött på Sb-Hems verkställande direktör, Janne Paasimies, bakom många olika hörn – och än en gång hamnade de på samma plats som kollegor. Enne tycker att det alltid har varit och fortfarande är väldigt lätt att arbeta med Paasimies. Arbetsdagarna är fyllda med förändringar och ständigt överraskande vändningar som de får lösa tillsammans!

”Mitt jobb är att ta hand om administrativa uppgifter som att skicka material och betala fakturor, samt att hjälpa mäklarna att reda ut olika frågor. Min uppgift är att se till att saker och ting fungerar smidigt i vardagen. Jag sköter även intern kommunikation, tolkar statistik, sammanställer material och planerar marknadsföring i samarbete med partner. Dessutom är jag sekreterare i styrelsen och diskuterar aktuella ärenden med den verkställande direktören”, berättar Enne.

Enligt Enne är mäklarbranschen intressant eftersom man aldrig kan säga att man är helt färdig eller säker på vad framtiden har att erbjuda. Branschen står ständigt på tårna, eftersom det inte går att undvika förändringar och reformer. Ingen arbetsdag är den andra lik, och en vanlig arbetsdag kan förväntas vara lika varierande som själva branschen – fylld av oväntade vändningar.

Ibland är uppgifterna också mycket vardagliga och handlar om att hjälpa mäklarna. Det är då hon får briljera, för med många års erfarenhet vet Enne på vilka platser, webbplatser och adresser man kan hitta det man behöver. Hon kan till exempel få frågor om planläggning, tillgång till olika tjänster, beställning av visitkort eller till och med var man kan beställa dokument eller en slutgranskning. Enne hjälper också Sb-Hem Urbanas mäklare att göra försäljningsprospekt efter möjligheter, behov och situationer. Skämtsamt beskriver hon sig själv som mäklarbranschens alltiallo.

Framtiden visar hur många förändringar vi står inför

”Jag tror att mäklarbranschen kommer att förändras mycket i framtiden, och jag ser fram emot dessa förändringar med spänning. Jag tror att DIAS-handel bara är början på digitaliseringen. Jag kan inte säga hur min roll kommer att förändras, men jag vet att jag fortfarande vill hjälpa och fungera som stöd för mäklarna”, berättar Enne.  De senaste åren har redan fört med sig en hel del nytt till arbetet som försäljningschef och till exempel när det gäller arbetsmetoder. Enne gillar att vara på kontoret på Alexandersgatan, eftersom hon får träffa människor och kan reda ut saker tillsammans med den verkställande direktören och mäklarna. Ibland arbetar hon ändå på distans. Det hon uppskattar med sitt arbete är att hon kan anpassa sin kalender efter sin egen vardag och fritt välja hur dagarna byggs upp.

Muita uutisia