Till innehållet
Tips

Dämpa ljuset – med belysning skapar du stämning och sparar energi


Mörknande höstkvällar medför behov av ljus inomhus. När du väljer armatur och lampor kan du göra miljögärningar och spara energi. Men hur lyckas man med det? I den här artikeln fördjupar vi oss i frågor kring belysning och ger praktiska tips på mer energieffektiv belysning. Vi tar också upp hur man med belysning kan påverka försäljning av bostaden.

Visste du att belysningen står för cirka 10 % av hushållselen? När du minskar belysningens energiförbrukning, minskar du samtidigt växthusgasutsläppen från belysning och därmed påverkar det även klimatet. I år har dekorativ belysning och dämpade ljus både stämningsfull och ekonomisk betydelse.

Hur sparar jag energi med hjälp av belysning?

Belysningen spelar särskilt under den mörka årstiden en stor roll när det gäller att skapa stämning. Ett sätt att spara energi genom belysningen är att dämpa eller minska ljuset. Vad är mer stämningsfullt än en filmkväll i dämpad belysning?

Ibland är det lätt att glömma det enklaste sättet att spara energi, nämligen att släcka ljuset. Släck alltid ljuset om du inte är i rummet. LED-lampor tål bättre att släckas och tändas än lysrör.

Det lönar sig att använda dimmer, fjärrkontroll och timer för dekorations- och utomhusbelysning. Att välja förmånliga och lättanvända alternativ sparar i bästa fall både tid och pengar.

Vilken tid är elektriciteten dyrast?

Visste du att det under tider med hög förbrukning är klokt att stänga av all överflödig elektrisk utrustning? Vardagar sker den största förbrukningen klockan 8–10, 16–17 och 19–20.

Vilken slags lampa förbrukar minst el?

Kontrollera att du alltid köper en LED-lampa eller en energisparlampa i stället för en lampa som brunnit. LED-lamporna är hållbara: de har lång livslängd och fungerar bra även i minusgrader. Jämfört med andra typer av lampor förbrukar de bara lite el. LED-lampor är alltså det bästa valet både inomhus och utomhus. Lysrör, såsom traditionella lysrörslampor i garaget, köket eller badrummet, är ett energieffektivt val om behovet av ljus är särskilt stort.

Påverkar städning belysningens energieffektivitet?

Många vet inte att i även fönstertvätt i sig är en energigärning. Damm och smuts som samlas på fönsterytorna hindrar ljus och värme från att komma in genom fönstren. På hösten är det värt att tvätta bort sommarpollen, då smutsen och dammet på fönstren kan minska ljusets effekt med upp till 40 procent. Det lönar sig att torka bort dammet från armaturerna, så att deras ljuseffekt blir så hög som möjligt.

Hur mycket el drar säsongsljus och dekorativa lampor?

Om du skaffar nya ljusserier, kolla att de är lysdioder. Om du har tillgång till gamla ljusuppsättningar som inte är lysdioder ska du skaffa en timer. LED-ljusseriernas effekt är oftast 0,5–6 watt, men ofta saknas uppgifterna om ljusseriens effekt och därmed uppgifterna om deras elförbrukning.

Elförbrukningen påverkas av lampans effekt och elpriset, så utan de här uppgifterna kan kostnaden inte sänkas.

Ett exempel från Motivas webbplats: En lampa tänds på självständighetsdagen och hålls på kontinuerligt fram till mitten av mars, det vill säga totalt 100 dagar. Elförbrukning: 93,3 W x 100 x 24 h = 223,92 kWh. Med ett elpris på 0,20 €/kWh kostar användningen av lampan 44,80 euro. Med ett elpris på 0,50 €/kWh kostar användningen av lampan 112,00 euro.

Hur kan jag handla hållbart och återvinna lampor?

Kom ihåg att återvinna lamporna på rätt sätt när du byter lamptyp eller förnyar gamla lampor.
Trasiga LED-lampor kan återvinnas, då de flesta delar av dem är material som kan återanvändas. Begagnade LED-lampor, energisparlampor och lysrör ska föras till återvinningspunkten för el och elektronikavfall (SER) och kan med undantag för långa lysrör också lämnas in till butiken. All julbelysning omfattas av återvinningspunkterna för el och elektronikavfall (SER). Halogenlampor och glödlampor är inte återvinningsbara. Lägg dem i blandavfallet.

Hurkan belysning underlätta försäljningen av min bostad?

Det första intrycket är av stor betydelse för försäljningen av bostaden. Är utomhusbelysningen i skick vid ditt försäljningsobjekt? Det här är lätt att glömma, och utomhusutrymmenas fulla potential kan förbli outnyttjad om det är mörkt ute. Utnyttja därför olika säsongs- och prydnadslampor även utomhus när du ska sälja din bostad. Det är viktigt att komma ihåg att gårdsbelysning också skapar säkerhet utomhus och på gårdsområdet.

Muita uutisia