Till innehållet
Tips

I Birkaland finns flera populära bostadsområden


Birkaland lockar människor både till besök och att stanna. År efter år stiger Tammerfors som stad på listan med de mest populära bostadsområdena, men det finns också flera andra intressanta bostadsområden i Birkaland. Vi har listat de fem bästa områdena i Birkaland.

Tammerfors, som är känt som en industristad, erbjuder sanerade bostäder i gamla industribyggnader, boende i flervåningshus och boende i småhus vid sjöstrand. Det livskraftiga tillväxtområdet lockar också med sin närhet till naturen och sin företagsvänlighet. Men var i Tammerfors vill människor bo?

– Generellt sett går bostadshandeln bra i Birkaland och det finns efterfrågan på bostäder i alla åldrar, men särskilt på bostäder som är i gott skick. Särskilt familjebostäder byter lätt ägare, berättar Johanna Peltonen, företagare och fastighetsmäklare på Sb-Hem Aula.

Sökstatistik från Etuovi.com och Oikotie.fi avslöjar de mest populära bostadsområdena i Tammerfors och Birkaland. Topp 10-listan för Tammerfors inkluderar Kaleva, centrum, Vuores, Hervanta, Pynike, Tammela, Tampella, Amuri, Pispala och Linnainmaa. Utanför Tammerfors intresserar däremot i synnerhet Birkala och Nokia lite olika typer av invånare. Vi frågade Johanna Peltonen, företagare på Sb-Hem Aula, vilka som är de fem bästa områdena att vara intresserad av just nu. Fastighetsmäklare Peltonen lyfter fram följande områden som Birkalands pärlor: Birkala, Nokia, Tammela, Tampella och Amuri.

Birkala

Birkala är en kommun i Birkaland med drygt 20 000 invånare och ligger strax utanför Tammerfors. Birkala är inte officiellt en stad, men det är en mycket stadsliknande kommun: tätortsgraden är över 90 procent. Under hela 2000-talet har Birkala varit en av de snabbast växande kommunerna i Birkaland. Området lockar särskilt barnfamiljer och det finns också mycket tjusiga egnahemsområden.

– Birkalas dragningskraft förklaras av den omedelbara närheten till Tammerfors och de goda förbindelserna till både Tammerfors och resten av Finland. Birkala flygplats har både inrikes och utrikes förbindelser. Som område är Birkala lyxigt på vissa ställen: egnahemshusen ligger vid stranden av sjön Pyhäjärvi, där det finns mycket nytt byggnadsbestånd, berättar Peltonen.

Nokia

Nokia är en småstad i Birkaland med cirka 35 000 invånare och ligger i omedelbar närhet av Tammerfors. Staden lockar särskilt barnfamiljer tack vare sin något förmånligare prisnivå, och i staden finns både nya egnahemsområden och mindre byar som Siuro och Tottijärvi.

– Nokias dragningskraft kan eventuellt förklaras av att det är en ordentlig småstad med alla tjänster som man behöver. Det finns ett badhotell och en golfbana – och precis lagom många evenemang, funderar Peltonen.

Tammela

Tammela är ett område bestående av två stadsdelar och ligger nära Tammerfors stadskärna, öster om staden. Tammela sträcker sig från Itsenäisyydenkatu och bangården, till Kekkosentie och Kalevan puistotie. Det är ett charmigt område med ett bostadsbestånd av både gamla trähus och flervåningshus. Området lockar särskilt unga familjer.

– Närheten till centrum och spårvagnen är två faktorer som lockar människor till Tammela. Torget, som används året runt, ger Tammela en atmosfär som inte nödvändigtvis finns i andra förorter. Stadion och Tammerforshuset ligger också inom gångavstånd, liksom universitetet, berättar Peltonen.

Tampella

Tampella är en blandning av nytt och gammalt: gamla byggnader på cirka 60 000 kvadratmeter våningsyta har bevarats, medan nya byggnader, främst bostadshus, på cirka 140 000 kvadratmeter våningsyta har uppförts. Vid stranden av sjön Näsijärvi, norr om parkområdet Herrainmäki och Björneborg-banan, har man under 2010-talet börjat bygga det nya området Ranta-Tampella.

– Tampella är ett gammalt industriområde i närheten av Tammerfors ström, där en del av fabriksbyggnaderna har rivits och andra har restaurerats. Bland annat Vapriikki-museet finns i en gammal fabriksbyggnad, berättar Peltonen.

Amuri

Bara en kilometer från Tammerfors centrum och strax söder om Näsinneula ligger det parkliknande bostadsområdet Amuri. I Amuri finns ett museikvarter där du kan bekanta dig med områdets historia. Området, som ursprungligen var avsett för arbetarklassen, bestod till en början av trähus, men omvandlades senare till ett område med flervåningshus. 

– Bara ett stenkast bort ligger friluftsområdet Pynike, en nöjespark och centrum, vilket är anledningen till att Amuri särskilt lockar unga par, berättar Peltonen.

Johanna Peltonen

Företagare, fastighetsmäklare AFM, YKV, KiAT

+358 440 789 657

johanna.peltonen@spkoti.fi

Sb-Hem Kangasala

Muita uutisia