Till innehållet
Tips

8 tips till den som köper sin första bostad


Vad borde den som planerar att köpa sin första bostad veta? Vi frågade en av Sb-Hems fastighetsmäklare vad man ska tänka på sin första bostadsaffär.

Linja-auto kerrostalon edessä

1. Skjut inte upp

Den enda rätta stunden att köpa bostad är när man själv behöver en. Om finansieringen är i ordning och man hittat en lämplig bostad lönar det sig inte att bli och vänta på att marknadsläget ska förändras och bostadspriserna gå ner. På lång sikt jämnar prisvariationerna ändå sannolikt ut sig.

2. Lita på proffset

Att köpa sin första bostad är ett av de största besluten i livet. Ingen är expert första gången och därför lönar det sig att vända sig till en yrkeskunnig fastighetsmäklare innan man skrider till verket. Tillsammans med mäklaren kan man kartlägga de egna drömmarna, utbudet och prisnivån i olika områden och gå igenom bostadsköpets olika skeden innan man går till den första visningen.

3. Tänk ett steg längre

Att köpa en bostad är alltid en process som kräver tid och pengar. Det lönar sig att välja sitt eget hem så att man kan föreställa sig att bo där länge. Fäst uppmärksamhet vid praktiska saker såsom bostadens storlek, hur den fungerar och läget. Många fel som känns små vid köpögonblicket kan på sikt börja irritera.

4. Tänk efter vad du ger dig in i

Många som köper sin första bostad har rosenröda drömmar om att bo i egnahemshus och inser inte alltid vad det kräver. Det lönar sig att överväga om man verkligen är beredd på allt arbete det innebär eller om det ändå skulle vara bättre att bo i en aktielägenhet som inte kräver så mycket arbete.

5. Bo en tid innan du renoverar

Många som köper sin första bostad vill göra om sin bostad helt och hållet genast när pappren är undertecknade. Det lönar sig ändå att bo en tid i det nya hemmet innan man börjar fälla väggar. På det sättet undviker man förhastade beslut som sedan inte fungerar i praktiken.

6. Kartlägg husets renoveringsbehov

Innan du fattar ett köpbeslut ska du noga ta reda på husbolagets eller fastighetens renoveringshistoria, så slipper du överraskningar. Man behöver inte vara rädd ens för stora renoveringar men det är bra att vara beredd på kostnaderna.

7. Dra nytta av mäklaren

I bostadsaffärer dyker det ofta upp frågor kring såväl renovering, bostadsområde som flytten. Glöm inte att mäklaren i sitt jobb har att göra med de här sakerna varje dag och att hen gärna delar med sig av sin expertis och sina kontakter.

8. Var inte rädd att fråga

Det finns inga dumma frågor, det enda som är dumt är att inte ställa dem. Det lönar sig alltså att öppna munnen varje gång du funderar på någonting.

Tar du sikte på ett första eget hem? Med Sparbankens låneräknare(Öppnas i nytt fönster, Du dirigeras till en annan tjänst) kan du räkna hurdan bostad du har råd med.

Muita uutisia