Till innehållet
Kundberättelser

Tystnad är det stugköparna letar efter


Nu drömmer såväl barnfamiljer som par om en egen sommarstuga. På fritiden vill finländarna framför allt ha lugn och ro och utrymme – en plats där de kan ladda batterierna. Även om det är känslorna som styr vid en stugaffär, har köparen vanligen en vision som hen söker en lösning på.

laituri ja järvimaisema

För skådespelerskan Eeva Litmanen var det kärlek vid första ögonkastet när hon såg stugan i Nummi-Pusula som hon köpte våren 2020. Hon ville ha lugn och ro, och det fick hon. Att köpa en egen sommarstuga är en investering i fritiden och det egna välbefinnandet: man köper sommarstugan till sig själv eller till en större familj för eget bruk. Före köpbeslutet är det bra att fundera på vad stugan faktiskt kommer att användas till.

Dessa frågor är självklara särskilt för den som har erfarenhet av stugliv. Den som saknar erfarenhet och än så länge bara drömmer om en fritidsstuga ska gärna ta sig tid att fundera på frågorna. En stuga är oftast en stor investering: inte enbart mätt i pengar, utan även i tid. Ibland är det bättre att satsa på att hyra en stuga i stället för att köpa en egen.

Läget och lugnet var avgörande

För Eeva Litmanen blev det aktuellt att köpa en ny stuga våren 2020. Litmanen visste precis vilken typ av stuga hon ville ha: hon drömde om en sommarstuga med naturläge på lämpligt avstånd från hemmet så att Eeva kan köra dit ensam.

– Jag är ingen särskilt handlingskraftig person, men stugliv har alltid varit en del av min fritid och jag vet vad jag längtar efter, säger Eeva Litmanen.

Hon hittade snabbt en lämplig sommarstuga i Nummi-Pusula, vid stranden av en egen liten sjö. Stugan är en betydelsefull plats inte enbart för Eeva, utan också för hennes dotter och dotterns man. Utan dem skulle Eeva inte klara sig.

– Jag har erfarenhet av stugor vid både havet och insjöar, men nu har jag en egen liten sjö. Denna plats har ett förtrollande lugn, och det finns inga grannar inom synhåll, säger Eeva Litmanen.

När coronan bröt ut i Finland våren 2020 slog Eeva till och köpte en stuga i maj. Affären gick snabbt, eftersom stugan hade allt det som köparen hade önskat sig i förväg. Den föregående ägaren hade piffat upp stället så att det såg fantastiskt ut och det kom flera bud på stugan.

– Jag hade en otrolig tur. Jag hade avstått från min egen stuga och började aktivt leta efter en ny. Tystnad var det jag letade efter och det fann jag också, säger Eeva Litmanen.

Utöver det utmärkta läget och den lilla sjön finns det en stockstuga i två våningar, en bastu, en liten gäststuga samt brunn, utedass och växthus på tomten.

– Det är bara dricksvatten jag måste hämta själv, men det är inget problem för mig, säger Eeva Litmanen.

Lyxiga detaljer finns det också: den värmelagrande braskaminen och vedspisen är saker som Eeva uppskattar.

En bra mäklare lyssnar

Rea Nikander, fastighetsmäklare på Sb-Hem Nummela, har medverkat i många stugaffärer och vet hur det är när stugköpet är väldigt känslomässigt laddat. Rea var mäklare i Litmanens affär och var uppriktigt glad för köparens skull, när hon hittade exakt en sådan stuga som hon letade efter.

– Min uppgift som fastighetsmäklare är att bevaka såväl köparens som säljarens intressen och presentera fakta som stöd för deras beslut. Det är viktigt att du lyssnar och har empatisk förmåga, säger Rea Nikander.

– Rea Nikander var helt fantastisk som mäklare. Hon är empatisk och mycket trevlig att ha att göra med, säger Eeva Litmanen.

Mäklarens uppgift är att hitta en lämplig köpare till säljobjektet. Rea Nikander vill passa på att påminna om att läget och tomten är de faktorer som du inte kan ändra på i efterhand vid bostads- och stugaffärer, men nästan allt annat går att ändra.

– Många vill ha en mer välutrustad stuga, men utrustningen går alltid att bättra på. Viktigare är att stället ger dig en bra känsla, säger Rea Nikander.

Muita uutisia