Till innehållet
Kundberättelser

Att köpa sin första bostad kan ibland hända oväntat


Att köpa en bostad, särskilt det första egna hemmet, är ett av livets största beslut. Julia och Niko hittade en lägenhet som passade deras behov från Sb-Hem ganska oväntat, eftersom att köpa deras första bostad var ett mål de hade först om ett år eller två.

Julia och Niko, som tidigare hade bott i hyresrätt, hade redan länge funderat på att köpa en egen bostad. De ville dock inte skynda sig, även om båda hade sparat målmedvetet på sina ASP-konton i flera år och hade letat efter bostäder till salu med jämna mellanrum. 

För att bekanta sig närmare med olika objekt och bostadsområden, besökte paret några öppna visningar för att se vilka typer av bostäder finns på marknaden i huvudstadsregionen. Samtidigt blev deras egna önskemål om hemmet ännu klarare. 

Ganska oväntat kom de över en fastighet som uppfyllde så många önskade kriterier att de beslutade att gå från tanke till handling snabbare än planerat. Dessutom förmedlades bostaden av en mäklare som Julia redan kände. 

Sb-Hems mäklare ger också råd till köparen: det var trevligt att få stöd i köpprocessen när man köper sin första bostad 

Julia har samarbetat med Sb-Hem Urbana, så mäklarna har blivit bekanta genom arbetsuppgifter. Det var därför en rolig slump att bostaden hittades från ett bekant ställe, Sb-Hem, och även från en bekant fastighetsmäklare. 

Anne Korkeakoski från Sb-Hem Urbana är en underbar och lättillgänglig mäklare! Visningen ordnades snabbt och hon gav snabbt svar på alla frågor. Hon höll oss uppdaterade genom hela processen och vi fick också en aktuell och realistisk bild av objektets skick samt saker att observera, såsom kommande renoveringar. Vi kände oss trygga från början till slut – det här var verkligen tur i alla avseenden, konstaterar båda. 

Till slut hittades det egna hemmet i området Storskog i Helsingfors. Redan när de planerade att köpa bostaden var det klart att livet i flervåningshuset skulle bytas ut mot egen gård, rymliga kvadratmeter och en funktionell planlösning. Det radhus som Anne förmedlade var ett utmärkt val. 

Vad bör den som köper sin första bostad tänka på? 

-Vi tittade både på nya och äldre bostäder. Även om ett nytt hem skulle ha varit mer bekymmersfritt, var det slutligen ett lätt beslut att välja en äldre bostad i gott skick. Det är lättare att göra det till sitt eget med en lägre tröskel, och att till exempel renovera ytor känns inte så jobbigt, summerar Niko. 

Paret vill påminna den som köper sin första bostad om att det är bra att hålla ögonen öppna under sökfasen utan att begränsa alternativen för mycket. Det är viktigt att vara kritisk och inte skynda på köpbeslutet när det gäller ens eget hem, men det är svårt att hitta den perfekta bostaden om man inte bygger den själv. 

-Det är inte heller någon anledning att onödigt oroa sig eller bli rädd av att ansöka om lån och förhandla om ett lån. Att få ett visst lån påverkas naturligtvis av regelbundna inkomster och egna sparade pengar, men man behöver inte vara miljonär – inte ens under tider med stigande räntor. Nästan var tredje finländsk hushåll har ju ett bostadslån. 

När du börjar utforska alternativen för ditt första egna hem, kan du alltså modigt vända dig till en mäklare! De professionella mäklarna på Sb-Hem hjälper till från början för den som köper sitt första hem och kan även leda dig till bankens tjänster vid behov. Våga dig ut på visningar och ta reda på hur just du kan bli en bostadsägare! 

Muita uutisia