Till innehållet
Nyheter

Hur skiljer sig försäljning av skogsfastigheter från bostadsköp?


Vid försäljning av en skogsfastighet står människor och naturvärden i centrum. Sb-Hem Skog är en ny tjänst, där vi sköter försäljningen av din skogsfastighet åt dig. Vid försäljning av en skogsfastighet används en anbudstid, vars mål är att få det bästa priset.

Mies seisoo kumisaappaat jalassa metsän keskellä

– För förmedling av skogsfastigheter gäller samma lagstiftning och processer som för bostadsförmedling, men det behövs särskild expertis för försäljningen av skogsfastigheter, berättar skogsexpert och Sb-Hem Skog -företagare Jussi Salomäki.

Förmedlaren av skogsfastigheter har kunskap om skogar

Jussi Salomäki har varit skogsägare i 32 år. Han har vårdat och köpt skog redan länge, men från och med början av 2021 har han även förmedlat skogsfastigheter. Salomäki berättar om tre drag som en förmedlare av skogsfastigheter måste ha och som anknyter till den här unika branschen.

Det första draget är en uppriktig önskan att hjälpa, då säljobjekten oftast är dödsbon och försäljarna äldre eller rentav personer med ekonomiska svårigheter. Ofta säljs skogsfastigheter först av tvång och att bli av med skogen är slutgiltigt. Försäljningen är ofta förknippad med fler känslor än exempelvis försäljning eller byte av bostäder. Då skogsbranschen förändras snabbt måste skogsfastighetsförmedlaren också vara ödmjuk och nyfiken.

Hen måste också vara intresserad av skogsbranschen. När man säljer en skogsfastighet måste man känna till skogen och känna sig hemma i den. Som förmedlare av skogsfastigheter behöver man också yrkeskompetens för att kunna identifiera olika skogstyper, användningsändamål och penningvärde. Dessutom måste man förstå skogens ekonomiska lagbundenheter.

Försäljningsprocessen för skogsfastigheter via Sb-Hem Skog

Vid försäljning av en skogsfastighet via Sb-Hem Skog eftersträvas alltid bästa möjliga pris åt uppdragsgivaren. Sb-Hem Skog förmedlar skogsfastigheter med anbudstid, vilket innebär att man inom utsatt tid tar emot slutna anbud på skogsfastigheten. När anbudstiden avslutas väljer säljaren det högsta budet. Med den här metoden är det högsta budet ofta högre än objektets skogsekonomiska värde. Anbudstid används endast vid förmedling av skogsfastigheter, vilket är en förmån vid försäljning av en skogsfastighet via Sb-Hem Skog.

De skogsfastigheter som Sb-Hem Skog säljer bedöms av en expert inom skogsbranschen som uppdaterar det skogsekonomiska värdet i terrängen. Vid objektet görs mätningar för att uppskatta trädbeståndets mängd.

– På det här sättet når vi en felmarginal på ca 10 %, vilket gör det lättare att få bästa möjliga pris, för ju vagare uppgifterna om skogsfastigheten är, desto sämre får man betalt för den, berättar Salomäki.

Om det är fråga om en ren skogsfastighet är den enkel att sälja. Om skogen har en planlagd tomt eller byggnader, krävs yrkesskicklighet även gällande andra fastighetsköp. Skogens värde sjunker inte om skogsvården är ogjord, om jordmånen är god är skogen ändå efterfrågad. Köpet underlättas också av en befintlig skogsväg, längs vilken man kommer nära skogen. Naturvärden ökar också intresset för skogsfastigheten. Salomäki påpekar att det lönar sig att sälja skogsfastigheten med träd och inte exempelvis utföra hyggen först.

Försäljningen av en skogsfastighet börjar med att säljaren kontaktar en skogsfastighetsförmedlare. Förmedlaren lämnar ett skriftligt anbud och utreder bakgrunderna till den skogsfastighet som säljs. Det skriftliga anbudet innehåller en preliminär uppskattning av det skogsekonomiska värdet samt information om vad som i allmänhet betalas för skogsfastigheter på området i fråga. I anbudet anger förmedlaren dessutom förmedlingstjänstens pris och föreslår att teckna ett uppdragsavtal. Härefter går den person som gör upp det skogsekonomiska värdet till den skog som säljs. Samtidigt tar också förmedlaren bilder av fastigheten och markerar dess gränser med fiberband. Objektet säljs med anbudstid och försäljningstiden är i allmänhet cirka fyra till sex veckor. Av de slutna anbuden väljs det bästa.

Prissättning och beskattning av skogsfastigheter utgör ytterligare led i försäljningsprocessen

Det finns stor lokal variation i prissättningen av skogsfastigheter. Skogens värde bestäms av träd- och plantbeståndets värde. I fråga om skogsekonomiskt värde är skogsfastigheters värde i allmänhet högre i söder än i norr.

– Det finns också skillnader i marknadsvärdet, det vill säga i de faktiska köpepriserna, och då det finns högre efterfrågan i vissa områden är det inte alltid så enkelt att det skulle vara dyrare i söder, sammanfattar Salomäki.

Det finns också många aspekter kring beskattningen av skog. Normalt betalas försäljningsvinst för försäljning av skog, men om skogen har varit i samma persons ägo i över tio år, minskas skatten på försäljningsvinsten betydligt av den presumtiva anskaffningsutgiften.

– Med tanke på beskattningen är det förnuftigare att sälja en skogsfastighet med träd och inte först hugga ner skogen, påminner Salomäki.

Slutligen lyfter Salomäki fram synergifördelarna med Sb-Hem och Sparbanken. Han har entusiastiskt gått med i den nya tjänsten Sb-Hem Skog och tror att både bostadsförmedlingen och banktjänsterna kan dra nytta av varandra. Som alla vet finns det styrka i lagspel.

Vi står till din tjänst oavsett vilken slags skogsfastighet du säljer!

Om du funderar på att sälja din skogsfastighet, kontakta oss: metsa@spkoti.fi tfn 029 703 105 20 

Muita uutisia