Till innehållet
Kundberättelser

Sonja köpte sin första bostad redan som 20-åring – hur gick det?


Redan kort efter att hon flyttat hemifrån visste Sonja Aiello att hon ville köpa en egen bostad. Aiello berättar om hur tanken slog rot och kundservicechef Tuukka Alanko ger råd om vad man bör tänka på när man ska köpa sin första bostad.

Sonja Aiello

Köpet av den första egna bostaden är ett stort steg i livet. Så var det även för 20-åriga vloggaren Sonja Aiello. Hos henne mognade tanken om den första egna bostaden tidigt. Aiello kommer ursprungligen från Hausjärvi, men flyttade till Helsingfors som 18-åring. Efter att ha bott på hyra i två år bestämde hon sig för att köpa sin första egna bostad.

– När jag bodde på hyra funderade jag på hur mycket pengar jag faktiskt lägger i någon annans ficka, när jag i stället kunde amortera på ett eget lån varje månad, berättar Aiello.

Aiello berättar att det faktum att hennes äldre syster nyligen hade köpt sin första egna bostad och även det faktum att hennes mamma jobbar med fastighetsförmedling bidrog till beslutet. Hon tog tag i saken och började titta på bostäder i närheten av Helsingfors centrum. Samtidigt bildade hon sig en uppfattning om vad ettor kostar i området. 

Låneförhandlingarna gick bra

– På inrådan av min mamma bokade jag en tid på banken för att säkerställa min budget. Mamma tipsade om att det är viktigt att tänka på i hurdant område bostaden finns, när man letar efter en bostad. Särskilt om man köper sin första egna bostad som ung är det mycket möjligt att man i något skede kommer att sälja den, och då är andrahandsvärdet viktigt, minns Aiello.

Mötet på banken gick bra och Aiello kunde fastslå sin budget. Aiello arbetar som företagare inom välmåendebranschen. Hon medger att hon tvekade lite inför att ta ett lån, men hon tror ändå att hon kommer att klara det.  Aiello hittade sin drömbostad på två månader, men det krävde aktivt sökande. Hon berättar att hon ibland gick på åtta olika visningar under en och samma helg. Hon hittade en lägenhet som behövde renoveras och därför såldes till ett bra pris.

– Affären gick igenom när jag var på semester i Barcelona, så det var spännande. Det kändes fantastiskt när säljaren godkände mitt anbud, minns Aiello.

Aiello tog också ett lån för renoveringen, som hjälpte henne att förverkliga sin drömbostad. Hela sommaren gick åt till renoveringen, och hon gjorde själv så mycket som möjligt. Till och med midsommarhelgen ägnades åt renovering, men när hon till sist kunde flytta in i sin egen lägenhet kände hon att det var värt allt jobb. Aiello gjorde också en YouTube-video om renoveringen, där hon sammanfattar sina känslor och svarar på frågor från sina följare. Du kan se den här(Öppnas i nytt fönster, Du dirigeras till en annan tjänst).(Öppnas i nytt fönster, Du dirigeras till en annan tjänst) 

Vad bör man tänka på när man står i beråd att köpa sin första bostad?

Kundservicechef Tuukka Alanko på Sparbanken berättar om vad man bör tänka på när man ska köpa sin första bostad.

– Befrielsen från överlåtelseskatt är en central faktor vid köp av en första bostad. Den som köper sin första bostad behöver alltså inte betala någon överlåtelseskatt. En annan viktig sak är kravet på eget kapital. Till en köpare av en första bostad kan banken bevilja ett bostadslån på 95 procent av säkerheternas gängse värde, medan gränsen i annat fall är 85 procent.

Alanko påminner om att man bör göra en realistisk beräkning av sina inkomster och fundera över vilken sorts lån de räcker till.

– Man bör förhålla sig realistiskt till att amorteringarna och de övriga utgifterna för bostaden måste skötas med de nuvarande inkomsterna. Banken hjälper till med detta, eftersom man vid förhandlingarna går igenom kundens betalningsförmåga och försöker hitta en lämplig nivå så att krediten realistiskt sett kan skötas. När man köper sin första bostad är det förstås också bra att tänka lite längre framåt, det vill säga fundera över vad man tänker göra i framtiden (i fråga om exempelvis arbete eller studier), samt om bostaden lätt kan säljas eller hyras ut om situationen kräver det, betonar Alanko.

Gör en realistisk uppskattning av din budget och betalningsförmåga

Alanko rekommenderar också att man i förväg kartlägger sina egna möjligheter att få ett lån. Då vet man vad man verkligen har råd att betala för en lägenhet.

– En slutgiltig beräkning och betalningsplan kan fastslås först när man vet vilken bostad man vill köpa och exakt hur stort lån man behöver. Det är ändå mycket trevligare att titta på bostäder om man känner till realiteterna och vilket pris som är rimligt för en själv.

Ett råd som Alanko vill ge till alla som vill köpa en egen bostad i något skede är att öppna ett BSP-konto i god tid.

– Man bör förstås inleda sitt BSP-sparande i god tid innan man köper en bostad, men det gör det märkbart lättare att få lån och är till hjälp på så sätt att man inte nödvändigtvis behöver andra utomstående säkerheter. Man måste ha besparingar på minst fem procent av köpeskillingen plus kostnaderna för affären, sammanfattar Alanko.

Muita uutisia