Till innehållet
Karriärberättelser

Hanna Daw – ambassadör för god förmedlingssed


Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen utsåg Hanna Daw till ambassadör för god förmedlingssed på hösten 2021. Hanna Daw på Sb-Hem har varit en av sex ambassadörer och det gångna året har varit mycket givande.

Kaksi ihmistä juttelee
Bild: Roope Permanto

En viktig uppgift som tillhör ambassadörerna för god förmedlingssed är att sprida information om arbetet som professionell fastighetsmäklare, främja hög kompetens inom fastighetsförmedlingsbranschen och öka kännedomen om god förmedlingssed på bostadsmarknaden och bland olika intressenter. Ambassadörerna utses av styrelsen för Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen. Urvalskriterierna var att ambassadörerna ska ha en passion och ett engagemang för branschen och för att utveckla mäklararbetet samt kundorientering och en vilja att göra branschens gemensamma spelregler kända för att förbättra tillförlitligheten i förmedlingsverksamheten.

”Det är viktigt att branschen har gemensamma spelregler som alla följer och att spelreglerna även lyfts fram”, säger Daw(Du dirigeras till en annan tjänst).

God förmedlingssed

Anvisningen om god förmedlingssed uppdateras varje år och är en handbok för mäklare. Det är en lagstadgad skyldighet att iaktta anvisningen, men god praxis ingår också i god förmedlingssed. Mäklaren kan leva upp till kundernas förväntningar enbart genom utmärkt kundservice. Att följa lagen ska vara en självklarhet. 

Daw, som arbetar på Sb-Hems verksamhetsställe i Helsingfors, var tagen av förfrågan om hon ville bli ambassadör för god förmedlingssed. För Daw är arbetet som fastighetsmäklare en kombination av allt det hon känner passionerat för: bostäder, inredning, byggteknik och försäljningsarbete. Hon har jobbat i branschen sedan 2012.

”Det är helt enkelt roligt att åka till jobbet, eftersom det känns som att jag har hittat min bransch. Det är ett hedersuppdrag att få representera den allra främsta kompetensen i branschen och öka kännedomen om god förmedlingssed.”

Hon vet att det fortfarande finns mycket att göra, eftersom köpare och säljare ofta ställer grundläggande frågor i anknytning till bostadsaffärer. God förmedlingssed är ett rättesnöre inom yrkeskåren, men det är inte många kunder som känner till den. God förmedlingssed är förknippad med ett slags förutsägbarhet: förutsägbara bostadsaffärer innebär att köparna och säljarna kan lita på de gemensamma spelreglerna.

Vad har året fört med sig? 

Året som ambassadör för god förmedlingssed har gett Daw mångsidiga möjligheter och intressanta möten. Daw har till exempel fått tillfälle att tala om fastighetsförmedling vid läroanstalter. Daw anser att något av det viktigaste är att hon har kunnat reda ut missförstånd om branschen. Hon har fått berätta för olika målgrupper vad god förmedlingssed betyder rent konkret och varför den är så viktig! ”På grund av fördomar är det viktigt att konsumenterna vet vilka noggranna juridiska riktlinjer som ligger till grund för förmedlingen”, sammanfattar Daw. 

Daw skulle önska att förmedlingsbranschen var mer jämlik, så att konsumenterna visste vad som är rätt och fel. Hon påminner om att tydliga regler skulle ge klarhet och att branschen då inte skulle vara så brokig som den är. 

Världsläget har också fört med sig egna ändringar under året. År 2021 var ett rekordår för bostadshandeln, och därför väntade man sig att år 2022 skulle bli lugnare. På grund av världsläget har försäljningstiderna för bostäder blivit längre och människor har varit mer försiktiga. Man vill till exempel inte riskera att bli sittande med två bostäder, och priset på en bostad kan inte nödvändigtvis förutsägas.

Daw säger också att en fastighetsmäklare bör tänka långsiktigt och att den egna försäljningsstrategin måste kunna anpassas till världsläget. Enligt Daw är det få som säljer sin bostad själv i dessa tider, eftersom köparna nu behöver mycket information, stöd och uppmuntran för att avsluta affären. Fastighetsmäklarens roll har blivit allt viktigare. Om försäljningen har varat länge och det inte blir någon affär, förstärks fastighetsmäklarens, dvs. expertens, roll som den som inger trygghet och lugnar säljaren. ”Det kommer att gå bra, vi har en plan och långsiktighet är viktigt”, påminner Daw ofta sina kunder.  

Vid konsumenthandel är antalet reklamationer väldigt många fler än vid handel genom en mäklare. ”Antalet reklamationer är till och med hälften fler när säljaren själv sålt sin bostad än vid mäklarhandel. När man själv säljer vet man inte nödvändigtvis vad man ska berätta för köparen”, säger Daw. 

För Hanna Daw är det därför viktigt att lyfta fram expertisen, eftersom en bra mäklare inte bara är en försäljare, utan också en expert inom fastighetsbranschen. Att följa med i sin tid är viktigt, och en bra mäklare anpassar sig till marknadsläget. Ibland är det uppgång och ibland nedgång. 

Daw har också lagt märke till en förändring i praxis för bostadsvisningar. För närvarande kommer det fler kunder till allmänna än till privata visningar för att titta på bostäder. För ett år sedan var det en helt annan situation. 

Bra mäklare inger förtroende

När du ska välja mäklare är det enligt Daw bra att be om rekommendationer på bra mäklare och att stämma träff med några av dem. Du känner igen en bra mäklare på att hen är väl förberedd inför ert möte och intresserad av objektet. Dessutom motiverar hen sin värdering med fakta och egna erfarenheter. Daw vill betona förtroende när vi talar om bra mäklare.

”Jag tror att kunden bland flera kompetenta mäklare väljer den som inger förtroende. Det vore viktigt att förmedla känslan att ’av den där mäklaren skulle även jag gärna köpa en bostad’. Mäklaren behöver ha förmåga att bemöta kunden – såväl säljare som köpare.”

Fastighetsmäklaren blir din samarbetspartner i liten skala: morgonens första och kvällens sista meddelande kanske kommer från mäklaren. Det är viktigt att du kan föra en dialog med mäklaren och att ni har en öppen kommunikation. En bra mäklare är enligt Daw också en aktiv försäljare: köparna uppmuntras att lämna köpeanbud.

”Ibland är tröskeln att köpa hög och där är det mäklarens uppgift att även uppmuntra och sporra utifrån sin yrkeskompetens.”

Slutligen vill Daw lyfta fram yrkeskompetensen i branschen, eftersom många inte har någon uppfattning om vilken typ av kompetens det finns. Inom förmedlingsbranschen finns bland annat yrkesexamen inom fastighetsförmedling, s.k. KiAT-examen. Du kan avlägga den vid sidan av arbetet och sedan avlägga AFM-provet. Endast den som har avlagt AFM-provet kan titulera sig auktoriserad fastighetsmäklare.

”Mäklarens yrkeskompetens består av god teoretisk kunskap, praktisk erfarenhet och förtrogenhet med god förmedlingssed”, säger Daw sammanfattningsvis. 

Muita uutisia