Till innehållet
Tips

Köparen behöver en pålitlig mäklare på den spanska bostadsmarknaden


Bostadsmarknaden i Costa del Sol sträcker sig längs kusten från Malaga till Marbella och Estepona samt vidare in mot bergen till städerna Alhaurín el Grande och Coin, där du kan hitta din egen ro i en autentiskt spansk atmosfär. Sb-Hem-företagaren Kari Raisaari förklarar hur man ska agera på den spanska bostadsmarknaden.

Sb-Hem Spaniens Costa del Sol -kontor ligger på den berömda palmavenyn i hjärtat av staden Fuengirola. Bostadshandeln på den spanska solkusten är livlig, och som mäklare i Spanien har Kari Raisaari tio års erfarenhet av den. I början av 2023 öppnade Raisaari en förmedlingsrörelse i Fuengirola som en del av Sb-Hem-kedjan. Raisaaris företag är Meritalo Investment, S.L.:s verksamhetsställe och Raisaari sysselsätter också två spanska mäklare. 

– Här på Costa del Sol bor vi mitt i två bostadsmarknader, den inhemska och utländska. Människorna kommer också hit från hela världen: mer än 140 olika nationaliteter är registrerade här, säger Raisaari.  

Samförsäljning fungerar i Spanien 

Raisaari är en välkänd och betrodd mäklare på Costa del Sol – och det har verkligen ett värde. Det finns inga liknande krav på mäklare i Spanien som det finns i Finland, vilket även påverkar verksamheten.  

Raisaari vill uppmuntra finländare att ta kontakt direkt när de är intresserade av en lägenhet på Costa del Sol i Spanien. Vi förmedlar hem från Malaga till Marbella och Estepona, men Malagas östkust är också ett välbekant område för Sp-Hem Costa del Sol-kontorets mäklare. Vi kan kartlägga ett lämpligt objekt helt gratis.  

– Jag hoppas att folk tar kontakt i ett tidigt skede eftersom rådgivning och att hitta en lämplig lägenhet inte kostar någonting, påminner Raisaari. 

Sb-Hem och Raisaari hjälper också till i Spanien efter bostadsköpet, till exempel med att hitta pålitliga reparatörer, köpa möbler eller i försäkringsärenden.  
 
– Vi agerar här som finländarnas ögon och öron, helt gratis. Kunden ska inte behöva våndas, vi hjälper nog till.   

I Spanien har Sb-Hem ofta ensamrätt för att sälja objektet, och bostaden förs in i mäklarnas gemensamma försäljningsdatabas, där du också kan hitta noggrann information om andra mäklare, inklusive förmedlingsavgifter. Det finns för närvarande mer än 30 000 lägenheter till salu, och priserna börjar från 100 000 euro.   

– Till exempel om en kund ser ett intressant objekt på webben kan hen länka det till oss, som kontrollerar allt från om lägenheten överhuvudtaget finns till om den säkert är till salu. Det har också förekommit fall där någon sålt ett objekt som inte har funnits och tagit pengarna, säger Raisaari om avigsidan i Spanien.   

Tre städer som vuxit ihop: Benalmádena, Fuengirola och Mijas 

Benalmádena, Fuengirola och Mijas har vuxit så tätt intill varandra att en turist inte kan urskilja stadens gränser. Förutom kusten är finländarna särskilt intresserade av systerstäderna Alhaurín el Grande och Coin. De ligger cirka 15–20 minuters bilresa från kusten, så livet i dem är tystare och på många sätt mer autentiskt. Majoriteten av finländarna köper sitt andra hem i Spanien, men det blir snabbt det första hemmet.  

– Det byggs mycket här och även om pandemin tillfälligt stoppade tillväxten under ett par år, fortsatte byggandet och priserna kollapsade inte. De nya byggnaderna är bättre konstruerade än de äldre, eftersom man börjat isolera många av dem. I kustområdet kan temperaturen som lägst sjunka till under +10 grader och i bergen sjunker den ännu mer, till +3–5 grader. 

Många lägenheter har golvvärme i hela lägenheten, vilket är trevligt för en finsk person som går barfota. De nya boendena har också fantastiska badbassänger, distansarbetsplatser, gym och kök med öppen planlösning. Den traditionella spanska stilen är att bygga flera små rum. I Spanien kan du redan få en trea på samma kvadratmetrar som en finsk tvåa. Boendet är dock billigt och till exempel vederlagen är ganska små.  
 
– Vederlaget för en stor trea utan badbassäng kan vara 50 euro per månad, med en badbassäng cirka 85 euro. Dessutom är alla lägenheter fastigheter, så de är föremål för fastighetsskatt från 200 euro per år, påpekar Raisaari.  

Förmedlingsavgifter delas 

I Spanien fungerar hela bostadsmarknaden annorlunda än i Finland. Till exempel kan utan ensamrätt vem som helst sälja samma lägenhet och priset kan också variera. Förmedlingsavgiften betalas av säljaren och halveras om en köpare hittas via en annan mäklare. Förmedlingsavgifter är i samma klass som avgifterna för fastighetsköp i Finland. Det bästa sättet att köpa en lägenhet i Spanien är att kontakta en mäklare. Köpuppdraget kostar ingenting.  

– Mer än hälften av vårt arbete är att agera som inköpsagent, en mäklare köparen kan lita på. När man har hittat en lämplig bostad och nått en överenskommelse om priset är det köparens uppgift att skaffa en advokat som ska slutföra köpet.  

Sb-Hems Costa del Sol-kontor har som partner en advokatbyrå där handlingarna översätts till finska, så att inga papper behöver undertecknas “i blindo”. Advokatbyråerna tar ut 1 procent av köpeskillingen och avgiften är densamma för alla advokatbyråer.   

Visste du? 

I Spanien är bostäder fastigheter som ägarna är fullt ansvariga för. Endast husets fasad är husföreningens ansvar. I Finland motsvaras husföreningen av husbolag, och husföreningen leds av presidenten, medan den i Finland leds av styrelseordföranden. Generalförsamlingen, som hålls minst en gång per år, beslutar om gemenskapens frågor, men det lönar sig att informera presidenten om renoveringar som ska utföras i lägenheten.  

Kari Raisaari

Verkställande direktör, KiAT

+358 45 157 2420

kari.raisaari@spkoti.fi

Sb-Hem Spanien Costa del Sol

Sb-Hem Spanien Costa del Sol


Av. Alcalde Clemente Díaz Ruiz, 6, Fuengirola

+358 45 157 2420

costadelsol@spkoti.fi

Muita uutisia